A Bitcoin már 10 éve fut folyamatosan, leállás nélkül

A Bitcoin hálózata jelentős mérföldkövet ért el történetében azzal, hogy egy évtizeden át leállás nélkül működött, megnyitva ezzel az utat a decentralizált pénzügyek új korszaka előtt.

Egy Tasigur1 nevű Reddit-felhasználó osztott meg egy érdekes adatot március 17-én. Ez azt mutatja, hogy a Bitcoin az elmúlt 10 évben folyamatosan, a nap 24 órájában, a hét minden napján, mindenféle probléma nélkül futott. Ez az időszak 3650 napnyi zavartalan működést jelent.

A kriptopénz 2009-es indulása óta a hálózat két nagyobb leállást szenvedett el. Az egyik figyelemre méltó incidens 2010-ben történt, amikor egy blokk olyan tranzakciót tartalmazott, amely a kód túlcsordulása miatt csillagászati mennyiségű Bitcoint hozott létre. A közösség azonban gyorsan felfedezte és kijavította a problémát, így biztosítva a Bitcoin hálózat integritását. Érdekesség, hogy a Bitcoin üzemideje 2010-ben 99,908%-os volt.

Egy másik probléma 2013-ban merült fel, amikor egy, a korábban látottnál több tranzakciós bemenetet tartalmazó blokkot bányásztak, ami elágazást okozott a blokkláncon.

Hasonlóképpen, a közösség gyorsan észlelte és megoldotta a problémát, megakadályozva a hálózat jelentős károsodását. Az incidens eredményeként a Bitcoin üzemideje 2013-ban 99,932%-os volt.

Az a tény, hogy a Bitcoin tíz éve leállás nélkül működik, az alapul szolgáló blokklánc technológia rugalmasságát és megbízhatóságát bizonyítja. Különösen a decentralizált jelleg teszi rendkívül nehézzé, hogy bárki is leállítsa a hálózatot vagy veszélyeztesse annak biztonságát.

A 10 éves üzemidő tovább erősíti a Bitcoin alapító ideológiáját, amely a hagyományos pénzügyi szektor hiányosságainak megoldására irányul. A nonstop elérhetőség azt jelenti, hogy a felhasználók számára mindig elérhető, függetlenül a tartózkodási helyüktől. Ez vonzóvá tette az olyan emberek számára, akik a szokásos banki nyitvatartási időn kívül szeretnének tranzakciókat végrehajtani, vagy olyan országokban élnek, ahol a hagyományos banki szolgáltatások nem elérhetők mindenki számára.

Ráadásul ez a mérföldkő egybeesik az Egyesült Államokban bekövetkezett bankválsággal.

A Bitcoin árfolyama az elmúlt napokban jelentősen emelkedett, és új, több hónapos csúcsokat ért el. A cikk írásának idején a kriptopénzzel 27 326 dolláron kereskednek.