A Bitcoin már sok devizához képest is stabilnak nevezhető

Elég sokáig igaz volt az az állítás, hogy a kriptovaluták piaca jóval volatilisebb, mint a részvénypiac vagy éppen a devizapiac. Viszont a COVID járvány óta a volatilitás minden piaci szegmensben megnőtt. Sőt pont a napokban írtunk róla, hogy a Nasdaq vagy az S&P 500 már jóval volatilisebb, mint a bitcoin. És ez most már igaz a devizapiac bizonyos részeire is. Hiszen például története egyik legnagyobb zuhanását mutatta be nemrég az angol font, miközben a BTC továbbra is 19-20 ezer dollár között tartózkodik.

Egyértelműen együtt mozog a hagyományos piacokkal is a bitcoin és az ethereum

Sokan persze erre előrántanának egy statisztikát, amiből kiderülne, hogy október 7-e óta a bitcoin 2,85%-ot veszített az értékéből, az Etheruem pedig 3,85%-ot. És ez nagyobb, mint mondjuk a font, jüan vagy euró 1,3% körüli értékvesztése. Na igen, de egy bitcoin birtokos számára 2,85%-os ingadozás olyan, amire fel sem kapja a fejét. Viszont két hét alatt közel másfél százalékot bukni egy deviza értékéből az már figyelmeztető jel.

Bitcoin current performance

Ha augusztus óta nézzük a helyzetet, akkor azt láthatjuk, hogy az Ethereum rendkívül volatilis volt ebben az időszakban, de például az amerikai dollár szépen stabilan tartotta pozícióját. Ha már az egész évet nézzük, akkor nem meglepő módon az amerikai dollár tűnik a legstabilabbnak. Hiszen közel 17%-ot tudott növelni értékén és ráadásul minimálisan volt volatilis ebben a periódusban.

YTD performance of BTC

A rubel sem igazán omlott össze, ahogy várták, 21% feletti erősödést mutatott be, azután, hogy márciusban a földbeállt közel 50%-os zuhanással. Volatilitás szempontjából tehát a rubel elég kemény évet tudhat maga mögött. Ha a diagram alsó részét nézzük, akkor láthatjuk, hogy januárban az Ethereum és a Bitcoin komoly veszteségeken ment keresztül, viszont a volatilitás azóta teljesen normalizálódott. Szeptembertől kezdve már ez a két eszköz a legkevésbé volatilis. Azt azért tegyük hozzá, hogy nem túl jók a makrogazdasági körülmények. Hiszen a dollárt és a rubelt leszámítva a legnagyobb devizák komoly veszteségeket könyveltek el.

De hogy ez mit jelent? Jelentheti azt is, hogy egyre érettebb a kriptopiac, jelentheti azt, hogy elértük a mélypontot és azt is, hogy a vihar még csak ezután jön. A lényeg viszont, hogy most már a kriptovaluták sem extrém volatilitású eszközök, szépen együtt mozognak a hagyományos piacokkal.