A bitcoin még mindig jobb befektetés, mint az arany

Hiába a jelenlegi szenvedés a kriptopiacon, éves távlatokban szemlélve a bitcoin még mindig sokkal jobb befektetés, mint az arany. Sokak szerint pedig ez a tendencia hosszú távon vizsgálva, a kilengéseket figyelmen kívül hagyva, a jövőben is folytatódni fog. A jelenlegi kedvezőtlen piaci helyzetben az egyik lehetséges lépés, amit a pénzüket féltő befektetők tehetnek, az az, ha igyekeznek úgynevezett “menekülő”, vagy másnéven “szuperbiztonságos” eszközökbe fektetni. Hagyományosan az egyik legfontosabb menekülőeszköz már évtizedek, ha nem évszázadok óta az arany. Jól megfigyelhető volt, hogy az eddigi gazdasági válságok alatt, illetve magas infláció esetén, az arany iránti kereslet rendre emelkedett. Egyes elemzők és befektetők azonban bitcoint is hasonló értékmegőrzőnek vélik.

Egyre kevésbé védi meg a befektetőket az arany

Míg az arany jelenlegi árfolyama a 2020 év eleji értékhez viszonyítva alig több, mint 10 százalékkal magasabb, a bitcoin árfolyama még a mostani szenvedés mellett is több, mint a duplája a 2020-as év eleji árfolyamnak. Ami a stabilitást illeti, jelenleg ezen tekintetben sem teljesít túl jól, a “szuperbiztonságosnak” számító arany, hiszen az utóbbi 4 hónapban, ugyanolyan lefelé tartó hullámvasútra került, mint az összes kriptovaluta, de tulajdonképpen az egész világgazdaság is. A bitcoin árfolyama mindössze az előző héten történt visszapattanás alatt közel 15 százalékot emelkedett, az arany esetében azonban egyelőre nem látszik visszafordulás.

Mindeközben számos elemző szerint egyre inkább korreláció figyelhető meg az arany és a bitcoin árfolyama között. Ez a jelenlegi korreláció azonban nem csak arra mutatkozhat igazolásnak, hogy a bitcoin tényleg egyre jobban stratégiai tartaléktermékké válik, hanem arra is, hogy hiába menekülnek a befektetők a kriptovalutákból például aranyba. A gazdaságilag kedvezőtlen időszakokban az arany egyre kevésbé védi meg őket, ellenben a kedvező időszakokban a bitcoin sokkal jobb befektetés. Ez persze logikus, hiszen az aranynak évezredek óta jól körülhatárolható fix társadalmi szerepe és felhasználási módja van a világgazdaságban. Ez a szerep nem nagyon változik, akkor sem ha van válság és akkor sem, ha nincs válság. Ezzel szemben a pénzügyi innováció kibontakozásának hatására a kriptovaluták jelentősége továbbra is aktívan nő.