Az arany ára nagyot eshet, amibe a Bitcoin megkapaszkodhat

Nehéz idők járnak manapság a kriptovalutákra, így nem meglepő, hogy az iparág támogatói minden ígéretes hírre felkapják a fejüket. Nos, azt talán már most leszögezhetjük, hogy Uganda bejelentése aztán alaposan átírhatja a forgatókönyvet, és kifejezetten pozitívan hathat a kriptók és úgy általában a blokklánc technológia jövőjére. 

A Bitcoint rendszeresen digitális aranyként” emlegetik, mivel a 21 milliós kínálati korlátjának köszönhetően szembeszáll az inflációval és remek értéktárolónak minősül. Az arany korlátozott készletével és évezredes múltra visszatekintő, szilárd élettapasztalatával lopta be magát a befektetők szívébe. Uganda bejelentése után azonban, miszerint 31 millió tonna aranyérc kibányászására készül, könnyen megváltozhatja a nemesfémről alkotott képet. Ha minden a tervek szerint halad, az állam tevékenységével megnövelné a világ aranykészletét, ami csökkentené az arany árát, egy kevésbé biztonságos értéktárolóvá téve a nemesfémet. Röviden, tömören: az arany vesztesége lehet a kriptovaluták nyeresége.

Az ugandai bányászati minisztérium szóvivője szerint az országban található új lelőhelyeken kitermelhető 320 158 tonna finomított arany messze meghaladná a világ már létező 200 ezer tonnás mennyiségét. Az egyik aranybányászati szaklap viszont azt állítja, hogy az ugandai kormány bejelentésében összekeverte a metrikus tonnákat az unciákkal, amiért az Arany Világtanácsot is megkérték, hogy kommentálja a számok hitelességét. A Tanács általában nem ad aranylelőhelyekről szóló jelentéseket, most viszont megjegyezte:

„Hivatalos nyilatkozatok hiányában nem számítunk arra, hogy ezek a ‘felfedezések’ belátható időn belül érdemben hozzájárulnának a kínálathoz”.

Az arany elkopik, a Bitcoin marad

Az tény, hogy mindig lehet több aranyat bányászni (akár Ugandában, akár máshol), tekintettel a bányászati technológiák fejlődésére. Ha viszont ezt nyugodt szívvel kijelenthetjük, akkor nem mondhatjuk, hogy ehhez képest a Bitcoin – a maga szigorú 21 millió limitjével – potenciálisan jobb értékmegőrző?!

„Az ugandai lelet alátámasztja a Bitcoin támogatói szavait, miszerint a Bitcoin a digitális arany, és szűkössége, valamint értéktárolóként való megbízhatósága szempontjából jobb, mint a valódi arany. – nyilatkozta Garrick Hileman, a Blockchain.com kutatási vezetője – Ahogyan a történelem során már más nagy aranyleleteknél, például a 19. századi dél-afrikai aranyláznál, is történt, ekkora aranykészlet – vagy akár csak az ugandai lelet híre – negatív hatással lehet az arany árára az elkövetkező években.”