A bitcoin mélyrepülésben, El Salvador viszont ismét bevásárolt

A tavaly novemberi csúcsához képest mostanra már több mint 50%-ot veszített értékéből a bitcoin. A cikk írásának pillanatában alig 31 ezer dollárt ér egyetlen coin. Viszont ezt sokan nem tartják aggályosnak, sőt. Még hétfőn a salvadori elnök, Nayib Bukele azt jelentette be, hogy az ország ismét bevásárolt 500 bitcoint, darabját átlagosan 30744 amerikai dollárért. Amióta tavaly szeptemberben a bitcoin hivatalos fizetőeszköz lett az országban, ez a legnagyobb vásárlása az országnak.

A kritikus hangok továbbra is támadják El Salvador országát a bitcoin miatt

A Bloomberg szerint jelenleg 2301 BTC-t birtokol El Salvador, ami a jelenlegi árak mellett is bőven több mint 73 millió dollárt ér. A legutóbbi vásárlását is egy mélyponton eszközölte Bukele, akkor 410 bitcoint vásároltak átlagosan 36585 amerikai dolláros coinonkénti áron még januárban. Viszont egyes mainstream portálok szerint az ország lakossága nem annyira lelkes, mint az elnök. A Fortune például arról írt, hogy hiába a rengeteg Bitcoin ATM az országban és hiába adtak 30 dollárnyi satoshit minden Chivo kriptotárcához, a salvadoriak többsége nem foglalkozik a kriptokkal. Egy amerikai közvéleménykutatás szerint napjainkban már csak minden ötödik salvadori használja a Chivo tárcát. És az amerikai Nemzeti Gazdaságkutató Intézet (NBER) szerint ők is főleg dollár tárolására használják, nem bitcoin hodlolására.

Bukele

Ugyanezen felmérés állapította meg azt is, hogy főleg a tanult, fiatal és más pénzügyi hozzáférésekkel is rendelkező polgárok nyitottak a bitcoinra. Akik amúgy sem bankoltak korábban, a bitcoin segítségével sem lettek igazán bevonva a pénzügyi rendszerbe. Természetesen ez csak egy dokumentum egy olyan szervezettől, amely sokat dolgozott korábban az amerikai államnak is. És hát ugye rengeteg cikket írtunk már korábban arról, hogy mennyi nemzetközi pénzügyi szervezet és tömörülés kritizálta El Salvador döntését a bitcoin fizetőeszközként történt bevezetésével kapcsolatban. Ezeket a kérdéseket leszámítva azonban az tény, hogy El Salvador ismét bevásárolt. Ha pedig hinni lehet a piaci jóslatoknak, akár hatalmasat kaszálhat is az újabb befektetéssel.