Balul sült el El Salvador terve? A helyieket nem izgatja a Bitcoin

A legújabb jelentések szerint El Salvadorban a bitcoin törvény ellenére a vártnál sokkal kevesebben használják a kriptovalutát.

Az állam még tavaly szeptemberben választotta meg törvényes fizetőeszközként a bitcoint. Az ötlet Nayib Bukele excentrikus elnök fejéből pattant ki, ideológiáját ugyanakkor számos állam és szervezet megvetette. Mindennek ellenére a törvény arra kötelezte a vállalatokat, hogy amennyiben rendelkeznek az ahhoz szükséges technológiai eszközökkel, mihamarabb fogadják el a bitcoint fizetőeszközként.

A National Bureau of Economic Research által végzett felmérés eredménye rámutatott az érme másik oldalára is. Miután ugyanis Fernando E. Alvarez, David Argente és Diana Van Patten helyi kutatók 1800 salvadori háztartásbelivel személyesen beszélgettek a Bitcoin-szokásaikról, arra jutottak, hogy meglehetősen „kevesen használják a BTC-t mindennapjaikban, az elfogadottság pedig többek között a már banki ügyintézésre képes, iskolázott férfi lakosság körére koncentrálódik”.

Hozzátették továbbá, hogy a megkérdezettek csupán 20%-a használja a közép-amerikai ország központilag létrehozott Chivo kriptotárcáját. Azok közül pedig, akik rendszeresen igénybe veszik a tárcát, pusztán 10 százalékuk költ kevesebb készpénzt, és 11 százalékuk mondott le a betéti- és hitelkártyákról. A jelentés továbbá megjegyzi, egyelőre „nem úgy tűnik, hogy a tárcát adófizetésre vagy átutalásokra használnák”, ami egyébként a salvadori kormány döntésének egyik fő célja volt, amikor a törvény elfogadását fontolgatták.

A helyieket tavaly a Chivo letöltése érdekében 30 dollár értékű bitcoinnal ösztönözték, aminek a megkérdezettek közül a legtöbben csak nyakára vágtak, majd nem használták tovább a tárcát. A vállalatok mindezidáig 20%-a fogadta el a kriptovalutát, és a tapasztalatok szerint a nagyobb üzletláncokon kívül nem sok társaság tanúsított bitcoin párti hozzáállást. Amely cégek mégiscsak eleget tettek az állam kérésének, általában a tranzakciók után egyenesen dollárra váltották a bitcoint:

Az összes értékesítés mintegy 4,9%-át teszik ki a bitcoin tranzakciók, amit a vállalatok 88%-a dollárra vált, azaz nem tartja meg kriptovalutaként a Chivo tárcában” – részletezi a jelentés.