A bitcoin milliárdos Winklevoss fivérek mamutokat támasztanának fel

A bitcoin milliárdos Winklevoss fivérek csatlakoztak egy 15 millió dolláros forrásgyűjtő akcióhoz, amelynek célja a mamutok feltámasztása. A forrásgyűjtést a Colossal nevű biológiával és kémiával foglalkozó vállalat rendezte, akik CRISPR nevű modern génszerkesztési eljárás segítségével hívnák újra életre a csupán tízezer évre kihalt óriásokat. A Colossal vezetői úgy fogalmaztak, hogy a vállalat hosszú távú célja a föld “egy korábbi, egészségesebb” állapotát visszaállítani, már kihalt fajok sorozatos feltámasztásával.

A vállalat szóvivői szerint, ha sikerrel járnak, és sikerül újra mamut populációkat telepíteni az eredeti tundrai élőhelyükre, az a globális felmelegedés hatásait is enyhíteni tudná. A tudósok szerint az állatok a fák és a növényzet letaposásával, egyes területeken újra visszaállíthatnák az őshonos füves pusztákból álló bioszférát. A mamutok feltámasztása egyébként nem teljesen pontos kifejezés, hiszen azt a technológia jelenlegi fejlettségi szintje nem teszi lehetővé. A biológusok a legjobb állapotban fennmaradt mamut tetemekből kinyert DNS töredékeket fűznék össze elefánt DNS szegmensekkel, addig kísérletezve, amíg sikerülne egy valóban életképes, az egykori mamutokhoz a lehető legjobban hasonlító élőlény létrehozása.

Jó ha az ember hobbija nem viszi, hanem hozza a pénzt

A Winklevoss fivérek egy interjúban azt nyilatkozták, hogy szerintük a Colossal a jövőben a sarokköve lesz a környezetvédelemnek és a veszélyeztetett állatfajok megóvásának. Ezen kívül azt is kiemelték, hogy a Colossal szakemberei nem csak kihalt fajok valamiféle tudományos fantasztikus filmbe illő cirkusz keretében történő feltámasztásán dolgoznak, hanem jelenleg még élő veszélyeztetett fajok pontos genetikai térképének megalkotásán is. Élő állatok genetikai szekvenciájának teljes megfejtése, már a jelenlegi technológia mellett is lehetséges, azonban annyira bonyolult, idő és pénzigényes feladat, hogy sokszor ez a lehetőség még csak elméleti.

A Colossal ígéretei szerint az első elefánt-mamut hibridek már 6 éven belül (!!) világra jöhetnek. A Winklevoss fivérek pedig jó üzletemberek lévén azért nem csak hobbiból szálltak be a bizniszbe. Szintén Cameron szavaival élve: “Az egész tényleg kicsit olyan, mint a holdra szállás, elképzelhetetlen komplexitású akadályokról beszélünk, amelyek meghiúsíthatják a projektet. Viszont a másik oldalon siker esetén ott az orbitális profit lehetősége. A kihalt állatok feltámasztása óriási biznisz lesz, pont úgy, mint ahogy például a Jurassic Parkban már láthattuk”.

Csak aztán nehogy mi is azt mondjuk: “Hűha, mindig így kezdődik. Aztán majd jön a futás, meg a sikítás!”

( Forrás )

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük