A Bitcoin NFT hisztéria elérte a Sotheby’s-t is: pixeles gombakarakter 200 ezer dollárért

A nagyhírű árverési ház először értékesített Bitcoin Ordinals-t, amely Bitcoin NFT-ként ismert. Egy három darabból álló gomba témájú gyűjteményből származó pixeles kép mintegy 450 ezer dollárért kelt el. Ez az ár körülbelül az ötszöröse a legmagasabb becsült értékének.

Ismét eluralkodik az őrület?

A Bitcoin blokklánc Ordinals protokolljával létrehozott ún. “feliratok” első eladása a Sotheby’s által – a “BitcoinShrooms” néven ismert pixeles gyűjteményből – mintegy 450 ezer dollárt hozott, ami a legmagasabb becsült érték ötszöröse. Ez a mainstream lelkesedését mutatja a kereskedhető digitális képek iránt, amelyeket csak NFT-ként emlegetnek a Bitcoinon (a hálózaton).

A múlt héten zárult aukció három képből állt. Köztük egy pixeles avokádóból, amelyért több mint 100 ezer dollárt fizettek, és egy olyan dizájnból, amely úgy tűnik, hogy a Super Mario sorozat egyik gombájából származik, és 240 ezer dollárnál magasabb áron kelt el – közölte Derek Parsons, az aukciósház szóvivője. A három tételre összesen 148 licit érkezett, és a licitálók több mint kétharmada új volt a Sotheby’s-nél.

Az eredmények azt a mániát idézik, amely pár évvel ezelőtt söpört végig a digitális eszközök piacán. A digitális művészet és a nem-helyettesíthető tokenek vagyis az NFT-k ragadták meg a mainstream figyelmét. A Beeple nevű művész által készített NFT akkoriban például 69 millió dollárért kelt el a Christie’s aukciósházban. Azonban sok ilyen gyűjtemény az Ethereum blokkláncon futott.

Az Ordinals feliratok tavaly év végén debütáltak, és egy új technológiát használnak, amit Casey Rodarmor vezetett be a Bitcoin halózatán. Idén olyan népszerűségre tettek szert, hogy torlódást és magas tranzakciós díjakat okoztak a decentralizált hálózaton.

A Bitcoin felhasználói és fejlesztői között vita zajlik arról, hogy szűrjék-e ki az Ordinals projekt segítségével kibocsátott, NFT-szerű “feliratokkal” végrehajtott tranzakciókat. Ezek ugyanis nem tartoznak az eredeti blokklánc pénzügyi tranzakciós használatához.

A három digitális kép a Sotheby’s honlapja szerint a BitcoinShrooms gyűjteményéből származik, az álnév alatt alkotó művész, Shroomtoshi munkáiból.

A “BIP39 SEED” néven ismert digitális avokádó árát eredetileg 20 – 30 ezer dollárra tippelték, de végül 101 600 dollárért kelt el.