Egy fejlesztő szerint “a kár, amelyet az Ordinals a Bitcoinnak okoz hatalmas és visszafordíthatatlan”

A Bitcoin árfolyama mellett ( BTC Price BTC Price ) a meg nem erősített tranzakciók száma is növekszik. Ennek eredményeképp újra kiéleződni látszik az Ordinals körüli vita.

Luke Dashjr, egy prominens fejlesztő úgy fejezte ki magát, hogy az Ordinals feliratok egy “bug”, amit ki fognak javítani. “A ‘feliratok’ kihasználnak egy sebezhetőséget a Bitcoin Core-ban, hogy spameljék a blokkláncot” írta szerdán Luke Dashjr, egy Bitcoin Core-fejlesztő az X-en.

A láncon lévő adatok azt mutatják, hogy jelenleg több mint 260 000 meg nem erősített tranzakció van a bitcoin blokkláncon, ami felhajtja az árukat. A memóriahasználat is túlszárnyalta a 300 MB-os keretet, mivel az Ordinals tranzakciók nagyobb méretűek, mint a normál tranzakciók.

“A Bitcoin Core 2013 óta lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy korlátot állítsanak be az általuk továbbított vagy bányászott tranzakciókban lévő extra adatok méretére (`-datacarriersize`). Azáltal, hogy az adataikat programkódként homályosítják el, az Ordinals feliratok megkerülik ezt a korlátot” –folytatta Dashjr.

December 6-án az Ocean decentralizált bányászati protokoll –ahol Dashjr a technológiai vezető –az X-en közölte, hogy a Bitcoin Knots frissítés “kijavítja ezt a régóta fennálló sebezhetőséget, amelyet a modern spammerek kihasználnak”.

A frissítés eredményeként az Ocean azt mondta, hogy blokkjai mostantól „több valós tranzakciót” fognak tartalmazni, és utalt arra, hogy az Ordinals feliratok szolgáltatásmegtagadási támadást jelentenek a Bitcoin hálózat ellen.

Dashjr hevesen ellenzi az Ordinals feliratokat, és azt állítja, hogy “a kár, amelyet a Bitcoinnak és a Bitcoin felhasználóinak (beleértve a jövőbeli felhasználókat is) okoz […], hatalmas és visszafordíthatatlan”.

Még májusban, amikor az Ordinals először vált népszerűvé, a Binance-nak ideiglenesen szüneteltetnie kellett a bitcoin-kivonásokat, miután a hálózat túlterheltté vált, és a meg nem erősített tranzakciók száma 400 000-re szökött.

Bár az Ordinalsnak bőven vannak kritikusai, mint például a Dashjr, azért akad egy ugyanolyan nagy tábor, amely szerint ezek a Bitcoin blokkláncának evolúcióját jelentik.