Hogyan járul hozzá a Bitcoin Ordinals a Lightning hálózat növekedéséhez?

Évekig alapvetően csak két dolgot lehetett csinálni a Bitcoin-hálózaton: megtakaríthattál BTC-t, vagy elkölthetted azt. Aztán 2021 végén egy új fejlesztés lehetővé tette az adatok tárolását a Bitcoin blokkláncon, ami NFT-szerű feliratokat és BRC-20 tokeneket eredményezett. Mindkettő az Ordinal Theory-t alkalmazza az eszközök nyomon követésére.

Az NFT-szerű Ordinals feliratok és a kísérletezős BRC-20 tokenszabványok népszerűsége felhajtotta a tranzakciós költségeket az egész Bitcoin hálózatban. A korlátozott blokkterület új adatokkal való “megbélyegzése” iránti megugró kereslet olyan magasra nyomta a tranzakciós költségeket, hogy 2023. májusában a Binance-nak kétszer is szüneteltetnie kellett a BTC-kiutalásokat, ami kockázatos és nem kívánatos lépés volt egy globális tőzsde számára. A tranzakciós költségek kezelése érdekében a Binance bejelentette, hogy a BTC-kiutalásokhoz implementálni fogja a Lightning Network megoldást. A Lightning Network egy decentralizált, Layer 2-es hálózat, amelyet a Bitcoin blokkláncot megkerülő gyors tranzakciókhoz terveztek.

Bár egyesek szerint a bitcoinnak meg kellene maradnia digitális aranyként, azaz értéktáróló eszközként, sokan nem így gondolják.

A Bitcoin blokkláncának új felhasználási módjai a korlátozott blokkterület hatékonyabb kihasználását fogják elősegíteni, ami a Lightning Network széleskörű elfogadásához vezet majd. Ezzel a Lightning Network a bitcoin mint globális valuta skálázási megoldásaként lép előtérbe. A Lightning Network növekedése a központosított fizetési processzorok alternatíváját fogja nyújtani, kibővítve ezzel a Bitcoin hasznosságát.

BRC-20 tokenek

A BRC-20 tokenek előtt álló kihívások

A BRC-20 tokenszabvány rendkívül új, csak 2023. márciusában hozták létre. Ha a neve ismerősen hangzik, az azért van, mert némileg hasonlít az olyan ERC-20 tokenekre, mint a Shiba Inu és a MakerDAO, amelyek az Ethereum hálózatra ráépítve futnak. Míg a Bitcoin hagyományosan az értékek tárolásáról és továbbításáról szól, a BRC-20-asok lehetővé teszik más eszközök “veretését” egy Ordinals feliratban. Mostanra már egy rakás BRC-20 token bukkant fel, amit kereskedésekre és spekulációra használnak. Sok közülük mémtokenek formájában is létezik, a PIZA-tól a MEME-ig. A CoinGecko szerint 2023. június 26-án a BRC-20 tokenek piaci kapitalizációja meghaladta a 260 millió dollárt.

Mindez azonban a Bitcoin tranzakciós költségeit is egyre magasabbra hajtja fel. Ez nem feltétlenül rossz a bitcoin bányászoknak, akik a tranzakciók feldolgozásával keresik a kenyerüket. Egyes BTC-bányászok most többet keresnek a tranzakciós díjak beszedésén, mint új Bitcoin blokk létrehozásán. Ez elég sok, figyelembe véve, hogy minden egyes blokkjutalom jelenleg 6,25 BTC-t hoz a bányászoknak (ami a cikk írásakor nagyjából 188 000 dollárt ér).

Hogy ez jó-e a felhasználóknak, az vitatható. Az átlagos bitcoin tranzakciós díj nemrég kétéves csúcsot ért el, és 2023. május 8-án 30,91 dolláron tetőzött a medvepiac ellenére. A BRC-20 tokenek iránt nem lelkesedők valószínűleg a megnövekedett díjak miatt morognak. Másrészt viszont a BRC-20 token szabvány bevezetése mélyebb beszélgetéseket indított el a Bitcoin hálózat skálázásáról is.

Máris van hatása

Jelenleg a BRC-20-asok nem rendelkeznek az ERC-20-as rokonaik hasznosságával. Nem használnak például okosszerződéseket, és a hasznosságuk többnyire megegyezik a PFP NFT-kével, ami sokak szerint nem éri meg az árukat.

Meglátjuk, hogy a Bitcoin alapú tokenek iránti kereslet fenntartható-e, vagy az ilyen tevékenység más, megengedőbb vagy központosított hálózatokra irányul át.
Az egyik forgatókönyv szerint a magasabb díjak a Bitcoin hagyományos felhasználóit kiszoríthatják a hálózatból. Ez azonban valószínűtlen. A Bitcoin változatlan és konzervatív monetáris politikája továbbra is az elsődleges vonzerő; a hálózatnak nincs valódi konkurenciája ebben a tekintetben, mint a monetáris elértéktelenedéssel szembeni fedezet.

Feltételezve azonban, hogy az Ordinals feliratok és a BRC-20 tokenek ugyanolyan kitartást mutatnak, mint a mémcoinok és az NFT-k más hálózatokon, történelmi átlag fölé fogják hajtani a tranzakciós díjakat. Ne feledjük, hogy a Shiba Inu 5 milliárd dolláros piaci kapitalizációval rendelkezik, a Bored Apes pedig gyakorlatilag egy közismert név, tehát egyáltalán nem biztos, hogy a BRC-20 tokenek mennek a süllyesztőbe. Ez pedig hosszú távú hatással lehet a Bitcoin felhasználókra is.

A magasabb tranzakciós költségek a hatékonyabb tranzakció feldolgozás iránti keresletet teremtik meg. Míg ennek egy része protokoll szinten megvalósítható (pl. a SegWit, a Bitcoin 2017-es vitatott frissítése, amely az aláírási adatok és a tranzakciós adatok szétválasztásával karcsúbb tranzakcióméreteket tett lehetővé), addig nagy része a második rétegben lévő technológiák skálázásával valósulhat meg.

Jövőbeli megoldások

A Lightning Network díjai rendkívül szerények. Bár a díjak ingadoznak, az általános hálózati díjak nem emelkedtek a BRC-20-ak vagy a bejegyzések következtében. A hálózat jelenleg díjakat számít fel a hálózati csomópontok üzemeltetőinek jutalmazására. Az Amboss Bitcoin Lightning Network elemző platformján keresztül elérhető adatok szerint a medián díj továbbra is 0,002%. Hasonlítsuk ezt össze a hagyományos fizetési hálózatokkal, amelyek a fizetési összeg 2-3%-át számítják fel a kereskedőknek minden alkalommal, amikor a bankkártyánkat lehúzzuk egy terminálon.

A Bitcoin-közösség jelenleg a fizetési hálózat létrehozását támogatja, így a Lightning-díjak rendkívül alacsonyak. A Lightning fenntartható díjtételei még a megnövekedett kereslet mellett is idővel csak 0,03% körüli értékig nőhetnek a kevésbé nagylelkű üzemeltetői magatartás alapján.

A Lightning felkészült arra, hogy alapértelmezett globáli fizetési processzor legyen

A Bitcoin monetáris politikájának és a Lightning tranzakciós hálózatának kombinációja erős. A Bitcoin már régóta a központi bankrendszer alternatívájaként jelenik meg. A Lightning tranzakciókkal elért hatékonyság révén most pedig minden eddiginél jobb megoldást kínál a mainstream felhasználók számára is. Ugyanis a Lightning-hálózat készen áll arra, hogy de facto globális fizetési processzor legyen.