A Bitcoin Ordinals közössége egy felirat érvényesítési hiba javításán vitatkozik

Több megoldást is megvitatnak most a Bitcoin natív Ordinals protokollban talált kódhiba javítására, amely több mint 1200 felirat érvényesítését akadályozta meg.

Bár az Ordinals közösség szinte minden tagja egyetért abban, hogy ezeket a feliratkéréseket újra le kell futtatni, a közösség tagjai azonban még vitatkoznak arról, hogy visszamenőlegesen kell-e hozzáadni őket vagy sem.

A hiba abból adódott, hogy a protokoll indexelő funkciója csak azokat a feliratokat számolja, amelyek a protokoll 0.5.1-es verziójáig bezárólag a tranzakció első bemenetében szerepeltek.

Ordinals hiba

A Twitteren “Leonidas.og” néven ismert egyik prominens Ordinals-tag április 10-i tweetjében foglalta össze az egyes megoldások előnyeit és hátrányait. Ez néhány nappal azután történt, hogy a problémát először április 5-én a GitHub “veryordinally” nevű felhasználója hozta nyilvánosságra.

Az első megoldás egy olyan blokk magasság kiválasztását foglalja magában, amely visszamenőlegesen indexeli az úgynevezett “árva” feliratokat a 420 285-ös feliratszámtól kezdve. Ez nagyjából az első árva felirat azonosításának helye.

Ordinals hiba

“Ez tűnik a “purista” megoldásnak, mert ez azt jelenti, hogy az Ordináls protokoll helyesen illeszkedik a logikai sorrendhez a láncon.” – magyarázta Leonidas.og, annak ellenére, hogy elismerte, hogy az átrendezés “más bonyodalmakat okozhat”.  “Az alternatív megoldás az, hogy nem változtatjuk meg a már hitelesített feliratszámokat, és egy olyan blokk magasságot választunk, amelybe ezeket az árva feliratokat valamikor a jövőben beillesztjük.” – magyarázta a Leonidas.og. “Ez nem változtatná meg a meglévő feliratszámokat, így a körülbelüli 1 200 árva feliratszám nem kapna hivatalosan sorszámot a protokollban. A piacon múlna, hogy ezt “téves azonosítóként értékelik-e vagy sem”.

Még megy a szavazás az Ordinals hiba javításáról

Egy másik Ordinals GitHub közösségi tag, “Yilak” amellett érvelt, hogy ne változtassák meg a sorrendet, mivel a felirat tulajdonosoknak csak egy töredéke érintett.

A Leonidas.og által létrehozott Twitter-szavazás szerint a cikk írásakor 1266 szavazó 67,5%-a támogatja, hogy ne változtassák meg a feliratszámokat.

Április 8-án a Dune kriptoelemző platform adatai szerint a Bitcoin Ordinals feliratok száma meghaladta az 1 milliót. Ez mindössze néhány nappal azután történt, hogy április 4-én a napi új feliratok száma új rekordot ért el 76 300-zal.

Az Ordinals a Bitcoin hálózaton digitális műtárgyaknak számítanak, hasonlóan a NFT-khez. Ezek egyedi kollekciókat tartalmazhatnak képekből, PDF-ekből, videó- vagy hangformátumokból.