A Bitcoin üvegházhatású gázkibocsátása csak az összes 0,1 százalékáért felelős

A közhiedelemmel ellentétben a Bitcoin üvegházhatású gázkibocsátása csak a globális érték 0,1 százalékát tette ki 2022-ben egy új tanulmány szerint. Ez csak kis országok kibocsátásával egyezik meg, és az idén csökkenhet. Bár ennek részben a kriptotél az oka, a bányászok is fokozatosan áttérnek a megújuló energiára.

Miközben egyre nagyobb figyelmet kap a proof-of-work (PoW) típusú kriptopénzek bányászatának környezeti hatása, egy új tanulmány szerint a Bitcoin üvegházhatású gázkibocsátása globálisan csak az összes 0,1 százalékáért volt felelős 2022-ben. A Cambridge-i Egyetem Alternatív Pénzügyi Központja (CCAF) által készített felmérés megállapította, hogy a Bitcoinnak tulajdonítható üvegházhatású gázkibocsátás 48,35 MtCO2e (millió tonna szén-dioxid-egyenérték) lehet az idén. (Eddig 41,12 MtCO2e volt.)

A Bitcoin üvegházhatású gázkibocsátása az évek során. Forrás: Cambridge-i Egyetem
A Bitcoin üvegházhatású gázkibocsátása az évek során. Forrás: Cambridge-i Egyetem, CCAF

Csak kis országokkal vetekszik

A jelentés szerint ez a mennyiség nagyjából megegyezik olyan országok üvegházhatású gázkibocsátásával, mint Nepál vagy a Közép-afrikai Köztársaság (CAR). Az utóbbi egyébként érdekes módon áprilisban fogadta el a Bitcoint törvényes fizetőeszközként.

A Bitcoin 2022-es gázkibocsátása 14,1 százalékkal lehet alacsonyabb a szervezet becslései szerint, mint tavaly volt. Ez részben annak köszönhető, hogy – a kriptotél következtében – csökkent a bányászat megtérülése. Az ezt megelőző előző években viszont, amint az ábra mutatta, dinamikusan nőtt a kibocsátás.

Feleannyi kibocsátás, mint az aranybányászatnál

Mindezek mellett ez a becsült érték körülbelül a fele az aranybányászaténak, amely éves szinten 100,4 MtCO2e-t termel. Még érdekesebb azonban az egyetem lentebb következő ábrája, amely egy sor más gazdasági ágazattal hasonlítja össze a Bitcoin üveghatású gázkibocsátását. Az első számú kriptovaluta (a középtől kicsit jobbra piros körrel) sokkal kevesebb gázkibocsátást okoz, mint mondjuk a turizmus, a divat (fashion), a légkondicionálók (air conditioning) vagy az állattartás és a trágya (livestock & manure).

A Bitcoin és különböző más gazdasági ágak üvegházhatású gázkibocsátása. Forrás: CCAF
A Bitcoin és különböző más gazdasági ágak üvegházhatású gázkibocsátása. Cambridge-i Egyetem, CCAF

Még növekedhet a Bitcoin üvegházhatású gázkibocsátása

Eközben a Bitcoin-bányászat hash-rátája, vagyis a tranzakciók feldolgozásához felhasznált teljes számítási teljesítmény az augusztus elején mért mélypontok óta folyamatosan növekszik, és szeptember 25-én új rekordot döntött 226,633 EH/s-al – számolt be róla a Finbold.

Megemlítik, hogy a Bitcoin-bányászok tevékenységét régóta kritizálják a környezetvédők és a kormányok, mivel attól tartanak, hogy a kriptopénz előállítása alááshatja az éghajlatváltozással kapcsolatos erőfeszítéseket. Ami a bányászat szabályozására irányuló újbóli erőfeszítésekhez vezetett.

Mennyi most a megújuló energia a Bitcoin-bányászatban?

A bányászok azonban a környezeti hatások csökkentésére, a szabályozó hatóságok jóváhagyásának elnyerésére törekedve egyre inkább a megújuló forrásokra térnek át. Amit a Dél-Ausztráliában nemrég megnyílt első, napenergiával működő Bitcoin-bányász üzem is bizonyít.

A Bitcoin bányászatában felhasznált energia összetételéről friss adatok nincsenek, de januárban a szén 36,6 százalékos részesedéssel bírt, és a legnagyobb energiaforrás volt. A vízenergia 14,9 százalékkal pedig a legnagyobb fenntartható energiaforrás. Összességében a fosszilis tüzelőanyagok a teljes villamosenergia-mix közel kétharmadát (62,4 százalékot), a fenntartható energiaforrások pedig 37,6 százalékát teszik ki. Ez utóbbiból 26,3 százalék megújulónak számít, 11,3 százalék pedig nukleáris energia.

Az eredmények tehát jelentősen eltérnek az iparági megállapításoktól, amelyek a fenntartható energiaforrások részesedését a Bitcoin villamosenergia-mixében 59,5 százalékra becsülik állapítja meg a CCAF tanulmánya.

Kapcsolódó cikkeink:

Hogyan alakíthatja át a bitcoin bányászat az energiaszektort

Megoldás az energiaválságra? Több száz szénerőműből lehet atomerőmű

Fenntarthatósági trendek az energiaszektorban és hatásuk a bitcoin bányászatra

Egy norvég BTC bányászcég az Északi-sarkra költözik az alacsonyabb energiaárak miatt

(Címlapkép: Pixabay.com)