Egy norvég BTC bányászcég az Északi-sarkra költözik az alacsonyabb energiaárak miatt

Meglepő döntésre szánta el magát egy BTC bányászcég, ugyanis arra az elhatározásra jutottak, hogy a világ legészakibb pontjára telepszenek át. A megnövekedett energiaárak eszközölték ki ezt a lépést, hiszen a kriptobányászathoz szükséges elektromosság napjainkban már majdhogy nem megfizethetetlenné vált. 

A norvég KryptoVault AS kriptovaluta bányászattal foglalkozó vállalat utolsó megoldásként az áttelepítést választotta az energiaválság által gerjesztett problémákra. A drasztikus energiaár-emelkedés Norvégiát sem kerülte el, azonban az északi régiókban szinte észre sem venni a változást. Éppen ezért esett erre a területre a választása a bányászcégnek is.

Zöldpolitikájának köszönhetően Norvégia az elmúlt években a kriptó bányászat földi paradicsomává nőtte ki magát az európai kontinensen. A becslések szerint az országban felhasznált energia 98%-a megújuló energiaforrásokból származik.

Úgy tűnik nem csak a Mikulásnak jön be az Északi-sark

A BTC bányászcég az üzemeltetéséhez nélkülözhetetlen eszközöket rövidesen Norvégia leghidegebb övezetébe fogja szállíttatni és onnan folytatja majd működését. A KryptoVault AS vezérigazgatójának, Kjetil Hove Pettersen, elmondása alapján északon a villamos áram ára körülbelül 160-szor olcsóbb, mint délen.

Fontos megemlíteni, hogy a vállalat kis híján teljes mértékben megújuló energia felhasználásával állítja elő a Bitcoint. A bányászathoz 98%-ban vízenergiát alkalmaznak, így kapóra jön majd nekik az Északi-sarkvidéken fellelhető számtalan vízforrás.

Mindezek ellenére a költözés rengeteg hátránnyal is jár majd, amely megnehezíti a vállalat dolgát. Példának okáért jelentős kiadásokra számíthatnak a munkagépek elszállításának alkalmával is, de ennek tudatában sem tántorodnak el a céltól.

BTC bányászcég

Továbbá, jelen pillanatban a KryptoVault AS adatközpontokat is üzemeltet Norvégia déli részén. A vízhiány a térségben azonban annyira súlyos, hogy a közigazgatás fontolóra vette a vízkészlet használatára vonatkozó szigorításokat is.

Visszatérve az energiaárakhoz, Osloban az utóbbi 2 évben ugrásszerűen megemelkedett a lakossági áram ára, míg az északi Tromsoban ez idő alatt hihetetlen módon még csökkent is.

Az Arcane Research kriptoelemző cég friss kutatása szerint Norvégia termeli a globális hash ráta közel 1 %-át s mindezt abszolúte megújuló energiával teszi. A szektor vezető vállalatai az országban a Northern Data, a Bitzero és a COWA.

Sveinung Rotevatn, Norvégia korábbi éghajlat- és környezetvédelmi minisztere, is támogatja a kriptobefektetéseket, sőt, maga is hodler. A Bitcoinra kiváló értéket hordozó eszközként tekint, amely bárki számára elérhető.