A Bitcoin volatilitás mérésére nem alkalmas az amerikai dollár

A Bitcoin értékét jelenleg dollárban mérik, és ez érthető, mivel a fiat pénznem még mindig a domináns valutaforma. Bár a kriptotérben dolgozók úgy vélik, hogy ez már nem sokáig fog így maradni. Azonban továbbra is fontos, hogy a digitális eszközt fiat valutában is beárazzák, hogy megmutassák az értékét a befektetőknek.

A dollármilliomos befektető, Anthony Pompliano azonban szembeszállt a Bitcoin értékelésének ezen elfogadott formájával. A CNBC Squawk Box című műsorának legutóbbi epizódjában foglalkozott a digitális eszköz értékelési módjával, valamint a hozzákapcsolódó rettegett volatilitással.

Pompliano

Ne értékeljük a Bitcoint dollárban

Jelenleg egy Bitcoinnal 46 ezer dollár körül kereskednek. Ez a látszólagos érték a dollárból származik, amely fiat értéket kölcsönöz egy olyan eszköznek, amelyet azért hoztak létre, hogy helyettesítse azt. Pompliano szerint ennek nem kellene így lennie. Ehelyett a Bitcoint Bitcoinban kellene árazni. Így “egy Bitcoin még mindig egyenlő marad egy Bitcoinnal” – mondja a befektető.

A Bitcoin értéke, ha Bitcoinban mérik, nem igazán változik. Deflációs eszközként úgy lett megtervezve, hogy idővel felértékelődik, nem pedig leértékelődik, mint a dollár.

Pompliano azonban megjegyzi, hogy az emberek figyelmen kívül hagyják ezt a részt, mert annyira hozzászoktak a dollár használatához a mindennapokban. A Bitcoint valójában sosem dollárban akarták beárazni, mivel a fiat valutát már most is sújtó problémák, például a volatilitás, átterjedhetnek a digitális eszközre is.

Maga a dollár is hipervolatilis” – mondta Pompliano. “Csak azért nem gondolunk erre, mert a körülöttünk lévő összes árut és szolgáltatást dollárban árazzák.

A rettegett veszély a Bitcoin volatilitás

Joe Kernen műsorvezetővel beszélgetve Pompliano elmondta gondolatait a Bitcoin egyik jellemzője, a volatilitás kapcsán is. Az említett volatilitás volt az egyik leggyakrabban említett ok, amikor prominens személyiségek és kormányok azt tanácsolták a befektetőknek, hogy kerüljék a digitális eszközt. Ezt a tanácsot azzal magyarázták, hogy az árak széleskörű ingadozása miatt könnyen veszteséges lehet a befektetés.

Pompliano azonban nem tartja rossznak a Bitcoin volatilitását. Kifejtette, hogy a volatilitás elsősorban attól függ, hogyan hat a befektetőre. Erre példa, amikor egy digitális eszköz árfolyama felfelé lendül, és a befektető ebből a mozgásból nyereséget realizál. Ebben a forgatókönyvben a volatilitást jó dologként fogadják el. De ha ennek az ellenkezője történik, akkor rossz dolognak fogják fel.

“A volatilitás nem jó vagy rossz, igaz? Alapvetően a volatilitás csak akkor rossz, ha ellened megy, tehát ha long pozícióban vagy egy eszközzel, és az lefelé megy, akkor nem szereted a volatilitást. Ha viszont az felfelé megy, akkor igenis szereted a volatilitást.”

A milliomos arra is rámutatott, hogy egy másik probléma, hogy a Bitcoin volatilitását dollárban is mérik. Tekintettel arra, hogy maga a dollár szintén volatilis és leértékelődő jellegű, Pompliano szerint ezért ez egy hibás módja a Bitcoin volatilitás mérésének.