Több mint 1 billió dolláros kereskedési volumennel zárják az évet a DEX kriptotőzsdék

Rekord évet zárnak a decentralizált kriptotőzsdék (DEX-ek): 2021-ben több mint 1 billió dolláros kereskedési volument regisztráltak.

Éppen egy hónapja számoltunk be a DEX-ek hihetetlen horderejű forgalmáról, hogy még akár elképzelhető, hogy egy napon komoly kihívói lehetnek a centralizált váltóknak.

Az egy hónappal ezelőtti jelentés szerint a DeFi 2021-ben a központosított platformokon való aktivitást is elhomályosította, és a DEX-ek által megszerzett teljes kereskedési volumen értéke a 2020. júliusi 10 milliárd dollárról 368 milliárd dollárra nőtt 2021. májusára. Összességében a legújabb jelentések szerint 858%-os növekedés volt tapasztalható a 2020-as aktivitáshoz képest, amikoris több mint 115 milliárd dollárnyi kereskedési volument jelentettek csak.

A havi DEX kereskedési volumen egyébként az idei év májusában érte el a csúcsot, mégpedig 162,8 milliárd dollárral. A legjelentősebb havi növekedést januárban jelentették, amikor 137,3 százalékos emelkedés volt tapasztalható.

A DEX-ek legnagyobb nevei – a Curve és PancakeSwap – mellett a Uniswap uralja továbbra is piacot. Nem is csoda, hogy még az Egyesült Államok Értékpapír és Tőkepiaci Felügyelete (SEC) is szemet vetett rá, és vizsgálatot indított a Uniswap Lab ellen. Nemrégiben pedig egy elég érdekes elemzés is előkerült a Uniswap v3 ökoszisztémájáról, miszerint a likviditást biztosítók számára egyre komolyabb gondot okoznak az időnként felmerülő ún. látens vagy impermanent veszteségek.

Így vagy úgy, az idei év tagadhatatlanul vonzóbbá tette az intézményi befektetők számára a decentralizált finanszírozási környezetet, és továbbra is nagy mennyiségű tőke áramlik a DeFi ökoszisztémákba.