Az árfolyam volatilitást a Bitcoin likviditás képessége okozza

2020. márciusában a részvénypiac az eltelt tíz év legnagyobb zuhanását élte meg, miután az egész világot sokként érte a koronavírus okozta világméretű leállás. A Bitcoint sem kerülte el ez a negatív sokkhatás. Az árfolyama február közepén még 10 ezer dollár felett jár, majd március közepére beesett 4000 dollárra. Volt olyan nap is, hogy egy nap alatt 30%-ot esett az árfolyam.

Bitcoin likviditás

Ez a piaci sokk megmutatta, hogy a Bitcoin és a többi kriptovaluta egyedi jellemzői még inkább kitetté teszi a digitális eszközöket az árfolyam zuhanások okozta veszélynek. Ezek közé az egyedi jellemzők közé tartozik:

– 24/7/365 állandó kereskedési lehetőség
– azonnali és globális elszámolás perceken belül
– likviditásbiztosítás minden más nagy valutapárral
– nincs központi autoritás, amely korlátozni vagy befolyásolni tudná a kereskedők viselkedését

Ezek a jellemzők semelyik más eszközosztályra nem jellemzőek, éppen ezért a Bitcoint az egyik leglikvidebb eszköznek tekinthetjük a világon. Hiszen melyik más befektetési eszközzel lehetne több milliárd dollár értékben kereskedni ünnepnapokon is? Melyiket lehet perceken belül el is számolni bárhol és bármikor a világban?

Habár a többi eszközosztály nagyobb piaci kapitalizációval rendelkezik és a napi kereskedési volumen is sokkal magasabb, mégis az a limitáció, hogy csak bizonyos kereskedési órákban lehet műveleteket végezni, hétvégenként és ünnepnapokon nem lehet kereskedni velük, egyértelművé tették, hogy van ennek egy másfajta alternatívája is. A Bitcoin esetében a likviditást nem lehet munkaidőhöz kötni.

A Bitcoin árfolyamának a volatilitása nem a hit kérdése, hanem a likviditásé

A globálisan összekapcsolt világban az információ a piaci változásokról pár másodperc alatt átér a világ egyik pontjáról a másikra. Ez azonnali beavatkozási lehetőséget igényel a kereskedők részéről.

Ahogy a Bitcoin dominanciája fokozatosan erősödik majd az eszközosztályok teljes spektrumán belül, úgy a portfóliómenedzserek is egyre nagyobb teret adnak a kriptovalutáknak a portfólión belül. A kriptoeszközöket nem gátolják a kereskedési napok, ünnepnapok, szabályozói döntések. Ugyanis krízis esetén azonnali likviditásra van szükség. A megfelelő portfólió allokáció kriptovalutákkal kiegészítve egy nagyon értékes piaci lehetőséget tud nyújtani számukra, hogy a likviditást biztosítani tudják.

A Bitcoin egyre erősödő státusza, mint a világ leglikvidebb eszköze, azért néhány következménnyel is jár.

Ahogy a Bitcoin népszerűsége egyre nagyobb teret biztosít számára, és a vállalkozások is elkezdik a saját mérlegükben feltüntetni egy egyedi befektetési eszközként, úgy egyre fontosabb lesz, hogy a Bitcoint a mindenkori árfolyamán tüntessék fel. Vagy az aktuális árfolyamon lehessen venni vagy eladni a Bitcoint. Ha készpénzre van szüksége a vállalkozásoknak a rövid lejáratú kötelezettségek azonnali kielégítésére, a Bitcoin sok esetben az elsődleges opció lesz számukra. A Bitcoin egy mentőövet tud kínálni számukra krízis szituációkban.

Krízis esetén a pánikeladás nem jelenti azt, hogy erre stratégiát kellene építeni. Azt sem jelenti, a vállalkozás végleg meg akar szabadulni a Bitcointól. Inkább csak a Bitcoin azon tulajdonságát erősíti, hogy a világ leglikvidebb eszköze közé tartozik. Ezzel pedig egy azonnali pénzhez jutási lehetőséget kínál baj esetén. A kiskereskedelmi pánikeladás azonban a bitcoin árának a gyors esését is okozhatja.

Kicsi a korreláció

A Fidelity által kiadott Digital Assets’s 2020 Bitcoin Investment Thesis tanulmány kiemelte, hogy a Bitcoin többnyire nem korrelált a többi eszközosztállyal. A riport bemutatta, hogy 2015. január és 2020. szeptember között a Bitcoin 0.11 korrelációt mutatott más eszközökkel az árfolyam 30 napos mozgóátlaga alapján (1.00 jelenti a teljes korrelációt, a -1.00 a negatív korrelációt).

Azonban a gyenge korreláció nem jelenti azt, hogy a Bitcoin árának mozgása rövid távon nem igazodik a szélesebb piaci mozgásokhoz. Ennek fényében a Bitcoin státusza, mint a leglikvidebb eszköz potenciális erős árfolyamesésekkel járhat.

A jövőbeli piaci krízisek, mint a vészhelyzeti szituáció egy fontos országban, egy nem várt csőd egy nagy intézmény esetén vagy valami jelentős törvénymódosítás könnyen jelentős árfolyam mozgásokat okozhat a Bitcoin esetében. A többi eszközosztály pedig csak később, akár napokkal később reagál majd ezekre a szituációkra.

De ezeknél az eszközöknél is bekövetkezik a negatív trend. Az arany státusza mint végső menedék sem mentette meg attól, hogy a koronavírus okozta sokk esetén szintén nagy eladási hullámba kerüljön.

A Bitcoin mint a világ gazdasági barométere

Ebből a szempontból a Bitcoint tekinthetjük a világ gazdasági barométerének. Ahogy minél több ember, vállalkozás és intézmény tart Bitcoint, úgy a globális piaci feltételek változása egyre nagyobb mértékben érhető tetten a blokkláncon. Nem kell megvárni a tőzsdék nyitását ahhoz, hogy azonnal megtudjuk a piaci híreket. Ugyanis a Bitcoin árfolyama rögtön mutatni fogja, ha valami váratlan dolog történt a világban.

Ha a piaci trendek csúcsokat döntenek és egyre több szereplő kezd aggódni egy lehetséges buborék miatt, a Bitcoin árfolyamát tekinthetjük egyfajta előzetes mutatónak. Az emberek és a vállalkozások, ha kezdik eladni a Bitcoint, akkor láthatóvá válik, hogy készülnek a rossz forgatókönyvre, és készpénzt keresnek.

A Bitcoin azon narratívája, hogy a világ leglikvidebb eszköze, tovább fog erősödni az egyre jobban növekvő adoptáció és piaci kapitalizáció hatására. Ez azonban potenciálisan erősödő volatilitással jár majd.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.