A bitcoinról oktatja befektetőit a legnagyobb spanyol bank

A spanyol Santander Bank 2022-ben még kissé szkeptikus volt a kriptovalutákkal kapcsolatban, mára azonban annyira megváltozott a véleménye, hogy befektetőinek már oktatóanyagot is kínál a digitális eszközökről. 

Tavaly még a bitcoinnal való fizetést is korlátozta, a nagyobb pénzügyi és vagyonkezelő intézmények Bitcoin ETF iránti növekvő igénye hatására azonban a Santander Bank is megenyhült. 

Olyannyira, hogy a közelmúltban elindította „Digital Assets 101” névre hallgató oktatási sorozatát a honlapján, „lebontva ennek a transzformatív technológiának az alapjait, előnyeit és következményeit” – közölte a cég június 9-i Twitter-posztjában, amikor is bemutatta az első Bitcoinról szóló leckéjét. 

Hét nappal a „Minden, amit a Bitcoinról tudnod kell” című bevezető lecke publikálása után a bank egy újabb előadást osztott meg, ezúttal a Bitcoin Lightning Network protokolljának „minden előnyére és hátrányára” összpontosítva, amely „lehetővé teszi a nagy számú azonnali mikrofizetéseket, amelyek másodpercenként több millió tranzakciót támogatnak”.

Fokozott intézményi érdeklődés

Érdekes módon ez a változás éppen akkor következett be, amikor több nagy pénzintézet is felfedezte a kriptotér kínálta lehetőségeket. A legnagyobb bankok gyakorlatilag ráugrottak a Bitcoin ETF-re, amellyel közvetlen kitettség nélkül kínálhatnak ügyfeleiknek kriptoeszközöket.

A közelmúltban spot Bitcoin (BTC) tőzsdén kereskedett alap (ETF) indítására kérelmet benyújtó vagy újra benyújtott cégek közé tartozik a világ legnagyobb vagyonkezelője, a BlackRock (NYSE: BLK), a Valkyrie digitális vagyonkezelő, az Invesco független befektetési alapkezelő társaság (NYSE: IVZ), a globális ETF-et és a tőzsdén kereskedett terméket (ETP) támogató a WisdomTree, valamint a kriptoindex alapkezelője, a Bitwise.

Eközben a Bitcoin 14,41%-ot erősödött az előző héthez képest, és 10,75%-os növekedést mutat a havi kimutatásokban. A tavalyi állapotokhoz képest több mint 50,76%-os emelkedésről beszélhetünk.