A BitMEX alapítója elismerte bűnösségét vádalku keretében

Arthur Hayes, a BitMEX volt vezérigazgatójának történetéről már elég sokat írtunk korábban. A BitMEX tőzsdéje indulása után alapvetően derivatív termékeken keresztül biztosított a befektetőknek kitettséget a bitcoinnal szemben. 2019-ben már ott tartott a projekt, hogy 1 billió dollár volt a kereskedés volumene a platformon. Aztán jött 2020, amikor a CTFC amerikai kereskedelmi szövetség pert indított a három alapító, köztük Hayes ellen is.

Hayes beismerte a bűnösségét

A vád regisztráció nélküli kereskedelmi tevékenység folytatása volt az Egyesült Államok területén. Azóta zajlik az ügyük, amelyben fordulópontot jelenthet most az, hogy Hayes és társa, Benjamin Delo bűnösnek vallották magukat a banktitokról szóló törvény pénzmosás elleni rendelkezéseinek megszegésében. Akár öt év börtönbüntetésre is számíthatnak. A hatóságok és az amerikai igazságügyi minisztérium szerint a BitMEX valójában nem származtatott termékekkel foglalkozó tőzsde volt, hanem “pénzmosó platform”, ami nem alkalmazta a szükséges AML és KYC előírásokat. A most megkötött vádalku keretében a két megvádolt egykori alapító vállalta 10 millió dolláros büntetés megfizetését fejenként.

Közlemény

De emellett még börtönbüntetésre is számíthatnak. Az igazságügyi minisztérium az USA-ban azt is kiemelte, hogy Hayes és Delo tudatosan engedték iráni felhasználók kereskedését is a platformon, amit nem tehettek volna meg az ország elleni szankció miatt. Ezenkívül számtalan vádat sorolt fel még a minisztérium arra vonatkozóan, hogy szerintük miben sértették meg a szabályokat a BitMEX alapítók. A perek megindulása után egyébként Hayes lemondott a BitMEX igazgatói posztjáról, amelyet Alexander Höptner vett át. A CTFC folytatta aztán a pert a tőzsde ellen és végül az ügy 10 hónap után úgy fejeződött be, hogy a tőzsde kifizetett 100 millió dollárnyi bírságot a szövetség számára.