A BlockFi leállította a kiutalásokat, az FTX körüli káoszt okolja

A BlockFi kriptokölcsönző cég a legújabb kriptoszereplő, amely korlátozza az ügyfelek tevékenységét a platformján. Az FTX felszámolási eseménytől tartva a vállalat leállította a kifizetéseket.

November 11-én a BlockFi bejelentette, hogy “nem tudja a szokásos módon működtetni az üzletmenetet“. Ennek okaként az FTX, FTX.US és Alameda tekintetében fennálló káoszt jelölte meg.

Azt mondta, hogy amíg nincs egyértelműség, addig korlátozza a tevékenységet, így a kifizetéseket is szünetelteti. Azt is kérte az ügyfelektől, hogy ne indítsanak befizetéseket, bár ez a jelenlegi helyzetben eléggé valószínűtlen. A BlockFi azt állította, hogy elsődleges célja az ügyfelek és érdekeik védelme. Ez azonban nem segít most azokon, akiknek a platformon zárolt és elérhetetlen eszközeik vannak.

Blockfi kifizetések letiltása

A BlockFi blokkolja a pénzügyi műveleteket

Figyelemre méltó, hogy a lépés mindössze néhány nappal azután történt, hogy a BlockFi bejelentette, hogy újraindítja kriptohozam (crypto yield) számláit az Egyesült Államokban. A cég ugyanis az amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet (U.S. Securities and Exchange Commission) szigorítását követően visszavonta ezeket a termékeket.

November 9-én a BlockFi alapítója és vezetőke Flori Marquez elmondta, hogy a cég 400 millió dolláros hitelkeretet kapott az FTX.US-tól. Megnyugtatta az ügyfeleket, hogy ez nem jelent kitettséget az FTX felé, mert az FTX.US egy független jogi entitás. Ekkor azonban már a kiutalási korlátozásokkal kapcsolatos félelmek kezdtek elterjedni az ügyfelek körében.

November 10-én Sam Bankman-Fried a Twitteren bocsánatkéréssel jelentkezett. Miután beismerte, hogy “mindent elcs*szett“, SBF megerősítette, hogy csak az FTX International érintett a csődközeli helyzetben, hozzátéve:
Az FTX US-t, az amerikai székhelyű, amerikai ügyfeleket kiszolgáló tőzsdét nem érintette anyagilag ez a szarság. A platform 100%-ban likvid. Minden felhasználó teljes mértékben ki tudta venni a pénzét.

SBF_twitter

Augusztusban a BlockFi-t az Egyesült Államok leggyorsabban növekvő magántulajdonú vállalatának nevezték. Azonban, ahogy a mai akcióból is látszik, ez a platform sem mentes a kripto fertőzéstől.

A kriptopiacok kissé helyreálltak

A tegnapi, közel két éve nem látott mélypontra zuhanást követően a kriptopiac elkezdett magához térni. A teljes kapitalizáció 830 milliárd dollárra zuhant november 10-én, és ezzel 2021 januárjának szintjére került vissza. Ezzel ez lett az idei medvepiac új mélypontja. A csúnya esés után azonban az elmúlt 24 órában újra emelkedni kezdtek a kriptoeszközök, ami a teljes piaci kapitalizációt a nap folyamán 6%-kal 890 milliárd dollárra emelte.
A Bitcoin egy időre újra meg tudta mászni a 17 000 dolláros árszintet, az ETH pedig visszatért 1200 dollár fölé, de a dolgok még mindig nagyon ingatagok, és nem tudni, ki kerül bajba legközelebb.