Rövidesen a BRICS már a világ GDP-jének 37%-át kontrollálhatja

A BRICS jelenleg egy kilenctagú blokk, amely Brazíliából, Oroszországból, Indiából, Kínából, a Dél-afrikai Köztársaságból, az Egyesült Arab Emírségekből, Egyiptomból, Iránból és Etiópiából áll. Szaúd-Arábiát is meghívták a szövetségbe, de a királyság még nem döntött a blokkba való belépésről. Mindenesetre az tény, hogy Szaúd-Arábia belépése tovább erősítheti a BRICS csoportját, és még nagyobb befolyást adna a globális olajellátás felett és még nagyobb részt kontrollálna a csoport a világ GDP-jéből.

A BRICS gazdaságai megdöbbentő ütemben fejlődnek

A blokk több célja között az egyik a világ dolláralapú működésének megszüntetése és a helyi valuták megtartása a határokon átnyúló globális tranzakciók kezelésében. A következő évtized sokak szerint komoly paradigmaváltást hozhat a világgazdaságban. Vlagyimir Putyin orosz elnök egy konferencián nemrégiben azt mondta, hogy a BRICS-országok 2028-ban a világ GDP-jének 37%-át irányíthatják.

Hozzátette azt is, hogy (szerinte) a nyugati országok G7-es blokkja a világ GDP-jének már csak kevesebb, mint 28%-át fogja irányítani. Ez a lépés a hatalmat a Nyugatról a Kelet felé tolhatja el, így a fejlődő országok kerülhetnek a világgazdaság vezetői székébe. A BRICS-országok gazdasága ebben az évtizedben gyors ütemben növekszik. India GDP-je megközelíti a 4 billió dolláros határt, és csak 350 milliárd dollárral marad el Németország mögött. Ha India gazdasága az előrejelzések szerint évente 7%-kal növekszik, akkor a világ harmadik legnagyobb gazdaságává válhat. Ezzel a fejlődéssel megelőzné a G7-tag Németországot és Japánt. India a GDP-növekedés tekintetében már most maga mögé utasította az Egyesült Királyságot.