A BTC bányászok rekordmennyiségben tartalékolnak

Bár a cikk írásakor a bitcoin árfolyama valamelyest magasabban van, mint az elmúlt napokban, azért az elmondható, hogy elég komoly mélyrepülést mutat az árfolyam mondjuk a novemberi árakhoz képest. A friss adatok azt mutatják, hogy a bitcoin bányászok ismét nagy mennyiségben felhalmoznak, miközben szeptember óta tegnap hagyta el a legtöbb bitcoin a kriptotőzsdéket. A bitcoin hálózat működését biztosító bányászok felhalmozási tevékenysége mindig is fontos indikátora volt a piaci helyzetnek.

Tavaly a bitcoin kiáramlás szakasza után felívelés jött

Az megfigyelhető, hogy egy jelentősebb áremelkedés esetén a bányászok csökkentik a bitcoin tartalékaikat. Árzuhanás esetén pedig felhalmoznak, ahogy most is teszik. A Glassnode adatai szerint a bányászok január eleje óta egyre növekvő ütemben tartalékolnak és nem értékesítenek, így éves csúcsra is jutott a megtakarításaik mennyisége. Ezzel párhuzamosan pedig egyre több befektető kezdte el kiszedni a pénzét a kriptotőzsdékről a CryptoQuant adatai szerint. Tegnap a legnagyobb kriptotőzsdékről 30 ezer körüli BTC-t vettek ki a befektetők, ami 1 billió dollár feletti összeg. Szeptember óta nem volt ilyen nagy kiáramlás a tőzsdékről.

Bitcoin árfolyam

Érdemes észrevenni, hogy a szeptemberi rekord bitcoin kiáramlás is akkor történt, amikor a bitcoin ára pirosban volt. Utána viszont októberben és novemberben szédületes növekedés jött, ami egészen 69 ezer dollárig lőtte ki a legnagyobb kriptovaluta árfolyamát. A jelenlegi helyzet most egy kicsit stabilizálódni látszik, hiszen a 40 ezer dollár alatti árhoz képest most már közelíti az ár a 44 ezer dollárt ismét. Sokak szerint ez annak köszönhető, hogy az Egyesült Államokban az infláció mértéke az elmúlt 40 év legmagasabb szintjére jutott.