A ByBit is felfüggesztette a dollár alapú banki fizetéseket

A dubaji székhelyű kriptotőzsde, a ByBit nemrégiben felfüggesztette az amerikai dolláros befizetéseket banki átutalások segítségével. Állítólag ez azért történt, mert egy partnerszolgáltatónál technikai problémák léptek fel. A kifizetések március 10-ig érhetőek el ezzel a fizetési móddal. Március negyedikén, egy blogposztban közölte a ByBit a döntést, de ebben az írásban kínáltak alternatívát is: Advcash tárca vagy hitelkártya segítségével tölthető továbbra is az egyenleg USD-ben. Az Advcash tárcán keresztüli kiutalások is hamarosan elérhetőek lesznek.

A ByBit döntésének lehet köze a Silvergate ügyéhez

A poszt hangsúlyozza, hogy a felhasználók pénze nincs veszélyben. De azért mindenkinek azt javasolják, hogy mielőbb vegyék ki az USD egyenlegüket, hogy elkerüljék a fennakadásokat a későbbiekben. Sosem jó ilyesmivel szembesülni egy kriptotőzsdén, főleg nem egy olyanon, amely komoly kitettséggel bírt a januárban csődbe ment Genesis Global Trading kriptokölcsönzőnek. A ByBit vezérigazgatója, Ben Zhou elmondta korábban többször, hogy a kitettség 150 millió dollár. Ez a ByBit befektetési cégén, a Mirana Asset Managementen keresztül történt befektetés. De ebből 120 millió dollár már felszámolásra került. Plusz a ByBit sokszor hangsúlyozta, hogy az ügyfelei pénze nincsenek egy kalap alatt kezelve az egyéb tőkékkel és a Mirana szolgáltatásaiban sem használják őket.

Elképzelhető, hogy a ByBit mostani döntésének köze volt ahhoz, hogy március harmadikán az amerikai Silvergate bankja bejelentette, hogy nem támogatja a továbbiakban a digitális eszközökhöz használatos fizetési hálózatát. Azt mondták, hogy ez egy kockázatelemzés eredményeként született döntés. A Silvergate az amerikai kriptoszektor egyik fő platformja volt az USD pénzmozgások kezelésére. A Silvergate és korábban a Signature Bank döntéseinek is az volt a mozgatórugója, hogy az FTX kriptotőzsde 2022. novemberi összeomlása után több bank is a kitettsége csökkentéséről döntött.

Hasonló cipőben jár a Binance tőzsde is, ami még februárban volt kénytelen felfüggeszteni a dollár alapú átutalásokat.