A Canaan, bányászgépeket gyártó cég részvényei nagyot mentek

Még március 16-án megdöbbentően nagyot, 40%-ot emelkedett a bitcoin bányászgépeket gyártó Canaan részvényeinek ára. Mindezt annak hírére, hogy a cég bejelentett egy 100 millió dolláros részvényvisszavásárlási programot. A pekingi székhelyű és a Nasdaq tőzsdéjén jegyzett Canaan nevét leginkább az Avalon bányászgépekről ismerhetjük, amelyek azért nem tartoznak a legnépszerűbbek közé. Egyértelműen népszerűbbek és kelendőbbek náluk a Bitmain és a MicroBT gépei.

Több tényező is motiválta a Canaan részvényvisszavásárlási programját

A 100 millió dolláros részvényvisszavásárlás 24 hónap alatt fog majd lezajlani, jelentette be a cég vezérigazgatója, Nangen Zhang. A visszavásárlási program Zhang szerint mutatja a bizalmat a cég hosszútávú jövőjét illetően. Van számos olyan gazdasági tényező, ami ahhoz vezetett, hogy a Canaan visszavásárolja részvényei egy részét. Ilyen például a jelenlegi instabil politikai és gazdasági helyzet az ukrán-orosz konfliktus miatt, a Covid-19 korlátozások Kínában valamint egyéb makrogazdasági faktorok. Még tavaly szeptemberben a Canaan egy 20 millió dolláros részvényvisszavásárlást jelentett be. Akkor az volt a fő cél, hogy korrigálják a részvény értékét olyan szintre, ami a vezetők szerint tükrözi a vállalat valódi értékét.

A most bejelentett 100 millió dolláros visszavásárlás a bányászati szektorban valaha volt legnagyobb visszavásárlási program eddig. A bejelentés után a cég egy másik sajtóközleményt is kiadott. Ebben bejelentette, hogy felfüggesztették a gépeik szállítását az újabb kínai Covid-gócpontok megjelenése és a lezárások miatt. Ettől független a vezetés nagyon bizakodó és úgy gondolják, hogy a mostani csúszások csak kitolják azt az időpontot, amikor a bevételeik ismét jelentősen megugranak majd.