A Cardano feje megvenné a CoinDesket, borzalmas irányba terelné az újságírást

A Cardano alapítója, Charles Hoskinson nemrég élőben beszélt a Twitteren a Genesis kriptotőzsde csődjéről és arról, hogy az anyavállalat, a Digital Currency Group eladhatja a hírportálját, a CoinDesket.

Annak ellenére, hogy Hoskinson még nem látott pénzügyi adatokat és nem is beszélt senkivel a cégnél, becslése szerint körülbelül 200 millió dollárba kerülne a CoinDesk megvásárlása.

“Szeretném kitalálni, hogyan lehetne visszatérni az újságírói integritáshoz.” – mondta Hoskinson a livestream során.

Hoskinson anyagilag vonná felelősségre az újságírókat a pontatlanságokért

Mi lenne, ha az újságírók fizetnének azért, hogy megírhassanak egy-egy cikket? Mi lenne, ha az embereket anyagilag ösztönöznék arra, hogy egy cikket leminősítsenek? És mi lenne, ha ebből az egészből a Cardano profitálna? Üdvözlünk az újságírás Hoskinson-féle változatában.

“Amikor valaki közzétesz valamit, azzal együtt egy adott összeget is be kell fizetnie.” – magyarázta a Cardano feje a Twitteren közzétett 12 perces élő bejelentkezésében. “Ha kiderül, hogy az, amit írtak, nem igaz vagy pontatlan, akkor tulajdonképpen elveszíthetik azt a pénzt, amit lekötöttek.”

Nehéz lenne olyan újságírót találni, aki hajlandó lenne a Hoskinson által leírt rendszerben dolgozni. Manapság ugyanis nagyon nehéz kiszűrni az igazságot, amikor azt a könnyen manipulálható online hangulat határozza meg, ráadásul egy olyan rendszerben, ahol a milliárdosok és az óriáscégek pénzzel tartják fenn a befolyásukat.

Egyébként Hoskinson tervének másik fontos pontja, hogy a 100 legnagyobb blokklánc azt írhatna magáról, amit csak akar. Nem nagyon lehet erre mit mondani, de azért érdekes, hogy az újságírókat gyakorlatilag anyagilag büntetné minden egyes pontatlanságért, a blokkláncok viszont ellenőrzés nélkül azt írhatnának magukról, amit csak akarnak.

Megengedheti magának Hoskinson a CoinDesk megvásárlását?

Egyesek szerint a Cardano feje azért gondolkodik a CoinDesk megvásárlásán, mert úgy érzi, hogy a vállalat és talán a többi hírportál is megsértette.

“Mint tudják, mi [a Cardano] a média áldozatai lettünk – voltak, akik nem szántak időt arra, hogy valóban megvizsgálják a helyzetet és mélyen belemerüljenek a dolgokba, és voltak, akiknek szimplán csak rágalmazás volt a céljuk.”

Szintén fontos kérdés, hogy Hoskinson egyáltalán meg tudná-e vásárolni a CoinDesket. A Forbes egyik 2018-as cikke a Cardano alapítójának nettó vagyonát 500-600 millió dollár körülire becsülte. Ez a szám most is nagyjából ennyi lehet, a Cardano ugyanis ma körülbelül ugyanannyit ér, mint akkor.

Ez rengeteg pénz, ennek ellenére nagyon valószínűtlen, hogy Hoskinson eladná a kriptovalutáit azért, hogy elegendő készpénze legyen a CoinDesk megvásárlásához. Valószínűleg nem éri meg neki a kockázatot. Azonban egy külső befektetők segítségével történő vásárlás megkönnyítené a dolgát, hasonlóan ahhoz, ahogyan Elon Musk Larry Ellison, a szaúdi királyi család és Changpeng Zhao segítségét kérte a Twitter megvásárlásához.

Az viszont biztos, hogy Hoskinson egyik javaslata sem terelné jobb irányba az újságírást, és az is nagyon valószínűtlen, hogy komolyan gondolkozik a CoinDesk megvásárlásán. De Hoskinsonnak mindannyiunkkal tudatnia kell, hogy ezt is megengedhetné magának, ha nagyon akarná.