Hoskinson szerint a kriptovaluták menthetik meg Afganisztánt

Charles Hoskinson, a Cardano alapítója és az Ethereum társalapítója szerint a kriptovaluták „fontos szerepet fognak játszani” Afganisztánban a tálib erőkkel folytatott háború közepette.

Álláspontját a CNBC-nek adott interjújában fejtette ki bővebben, miszerint a kriptók minden bizonnyal Afganisztán mentőövei lesznek abban az értelemben, hogy az államban egyre nagyobb szükség lesz a magánéletre. Hoskinson úgy véli, a jövőben folyamatos polgárháborúval fognak a helyiek küzdeni, „erőforrásokra lesz szükségük”, és „ellentétben a kilencvenes évekkel, most már kriptovalutákra is számíthatnak”.

Meggyőződésem szerint a kriptovaluták ezúttal nagyobb szerepet fognak játszani Afganisztánban a tálib erők melleti és elleni háborúban” – tette hozzá.

A Pentagon éppen a napokban közölte, hogy az amerikai hadsereg befejezte kivonulását Kabulból, ezzel gyakorlatilag véget vetve a 2001. szeptember 11-ei terrortámadás utáni, 20 éven át tartó konfliktusnak. Azonban még mindig számos amerikai és afgán tartózkodik a terrorban tartott államban, akiknek még nem volt szerencséjük elhagyni az országot. Sokan félelemtől vezérelve Törökországban keresnének menedéket, viszont egy átlagos afgán család minden vagyonát pénzzé téve sem biztos, hogy össze tudna gyűjteni akkora összeget, hogy akár egy embert átszöktessen a határon. De mi várható a tálibok győzelme után?

Érdekes lesz látni, [a kriptovaluták] hogyan integrálódnak be az államszférába, és hogyan épülnek be az ellenállásba egy olyan rezsim ellen, mely nyilvánvalóan fittyet hány az emberek jogaira, és egyértelműen olyan teokráciát kíván bevezetni, mely inkább a 13., mintsem a 21. századba tartozik” – mondta Hoskinson.

A kriptovaluták, többek között a bitcoin is egyre nagyobb rajongótábornak örvend Afganisztánban, különösen a közelmúltbeli készpénzhiány miatt. A Chainanalysis blokklánc-kutató által összeállított 2021-es tanulmány szerint Afganisztán a felmérésben részt vevő 154 ország közül a 20. helyen csücsül a kriptovaluta elfogadást illetően. A legkriptóbarátabb állam elvileg Vietnám, melyet India és Pakisztán követ a sorban.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük