A Cardano felhasználók valós időben követhetik a Vasil hard fork előrehaladását

A Cardano felhasználók mostantól nyomon követhetik a Vasil hard fork előrehaladását egy olyan oldalon keresztül, amelyet az IOG kifejezetten a Vasil-készültség kommunikációjára hozott létre. Az oldalon bemutatott adatok hetente kétszer, kedden és csütörtökön 16:00 óráig (UTC) frissülnek. Így a szervezet arra kéri a felhasználókat, hogy a legfrissebb adatokat a Vasil előrehaladásáról a PoolTool vagy a Cexplorer programból szerezzék be.

Egy augusztus 20-i tweetben a Cardano alapítója, Charles Hoskinson, a megfelelő kommunikáció lényegét hangsúlyozva kijelentette: “Lesz egy átfogó post-mortem a Vasilról és arról, hogy hol tartunk, mert közben nagyok sok nagy változás ment végre a CIP-eken.

Az 1.35.3-as node release candidate (1.35.3) biztosításával és a downstream komponensek frissítésével az SPO-k, a fejlesztők és a tőzsdék jelenleg a végső integrációs tesztelést és frissítést végzik a hard fork combinator eseményre való felkészülés jegyében.

Tim Harrison, az IOG közösség és ökoszisztéma alelnöke a következő mérőszámokat adta meg a készenléti mutatók nyomonkövetésére: node, tőzsdék és dAppok.

Vasil hard fork

A Vasil készenlét

A Vasil sikerességének egyik legnagyobb függése az, hogy a blokktermelő node-ok túlnyomó többsége a legújabb 1.35.3-as verziót futtatja-e. A frissítés elindításához a mainnet blokkok 75%-át már a végső Vasil node canditate-nek (1.35.3) kell létrehoznia. Az IOG jelentése szerint augusztus 26-ig a mainnet blokkok 48%-át hozták létre a Vasil node-ok.

A mainnet hard fork esemény kiváltásához az IOG és a Cardano Alapítvány egy olyan mérőszámot is megállapított, hogy körülbelül 25 tőzsdét (amelyek a likviditás 80%-át képviselik) kell frissíteni.
A legfrissebb jelentés szerint csak egy kriptotőzsde, a Bitrue jelezte, hogy készen áll a Vasilra. Míg a Binance node-jainak a frissítése folyamatban van. A tőzsdék többsége a jelentés időpontjában még nem kezdte meg a node-ok frissítését. Az IOG arra számít, hogy több tőzsde jövő héten, augusztus 29-től kezdődően megkezdi az integrációs munkálatokat.

A DApp fejlesztőknek is fel kell készülniük a Vasilra, és megfelelő időt kell biztosítaniuk a teszteléshez. A jelentés alapján az olyan Cardano dAppok, mint a Minswap, SundaeSwap, WingRiders és VyFinance továbbra is “tesztelés alatt” státuszban vannak a pre-production környezetben (1.35.3-at futtatva).

Emellett a Lending Pond, az Aada és a Dquadrant a “tesztelt” státuszt pipálták ki a pre-productionben. Míg más dAppok, mint a MuesliSwap és az AdaxPro a riport alapján augusztus 26-án még “információra vár” státuszban vannak.