Hogy áll a Vasil hard fork és a Cardano blokklánc upgrade?

A Cardano alapítója, Charles Hoskinson továbbra is cáfolja azokat az állításokat, miszerint a Cardano tesztnetje “katasztrofálisan tönkrement” volna, utalva arra, hogy végre meg kell lépni a régóta halogatott Vasil hard fork-ot.

Egy vasárnapi Twitter posztban Hoskinson megosztotta csalódottságát néhány olyan poszttal kapcsolatban, amelyek azt állítják, hogy a Cardano tesztnetje katasztrofális problémákkal küzd. Ezeket a videókat Adam Dean, a Cardano ökoszisztéma fejlesztője osztotta meg a Twitteren múlt hét pénteken.
A fejlesztő ezekben azt állította, hogy a tesztnet “katasztrofálisan tönkrement” a Cardano Node v 1.35.2-ben lévő most felfedezett hiba miatt. Ez inkompatibilis forkokat hoz létre. Ennek a hibának a korábbi tesztelések során sikerült átcsúsznia a radar alatt.

Vasil hard fork kritika

A hiba felfedezését követően a Cardano kiadta az új kliensszoftverét, a Cardano Node v1.35.3-at két különböző teszthálózaton.

Dean azonban megjegyezte, hogy mivel az üzemeltetők többsége a v1.35.2-re frissített a Vasil hard fork szimulálása érdekében, a v1.35.3 is “inkompatibilis és nem képes szinkronizálni” az eredeti tesztnetekkel, és így ez a tesztnet verzió “blokktörténet nélkül” van.

Hoskinson azonban azzal érvelt, hogy az 1.35.3-as frissítésben már elhárították az adott node-verzióban talált kódolási problémát. Emellett kiemelte a csalódottságát, hogy a további tesztelés a hard fork további késedelméhez vezetne:

“Természetesen közösségként késleltethetnénk a Vasil elindítását néhány hónappal, hogy újra teszteljük a már tucatszor tesztelt és már futó kódot. Megéri ez az összes DApp fejlesztőnek, akik már majdnem egy éve várnak erre a frissítésre?”

Hoskinson nagyon hamar le szeretné zárni a Vasil hard fork implementációját

A pénteki Ask-Me-Anything során Hoskinson azt is elmondta, hogy a Cardano és a tesztnet problémái körül egy “tisztességtelen narratíva” kering, amelyet “hihetetlenül marónak és károsnak” nevezett.

“Nem lehet összemosni egy sikertelen tesztnetet a mainnettel, mert a tesztneteket állandóan építik és lerombolják ebben az iparágban. Ez a lényeg. […] Ezek semmiképpen, semmilyen módon nem ártanak magának a Cardanónak”.

Vasárnap aztán Hoskinson megjegyezte, hogy “a realitás egy ilyen nagy és összetett dologban az, hogy az ember könnyen csapdába eshet a nem jól működő dolgok miatt, és elfelejtheti azokat a dolgokat, amelyek jól működnek”.

Hozzátette, hogy a Vasil hard fork egyik eredménye egy új irányítási folyamat és befogadóbb struktúrák lesznek, amelyek “hasznosabb kódot” és “gyorsabb fejlesztéseket” eredményeznek majd.

“Ezek olyan pillanatok, amelyek lehetőséget adnak nekünk a változásra és a fejlődésre. Végezzük el együtt a Vasil-t, aztán lépjünk magasabb szintre, és javítsuk ki a projekt néhány eredeti bűnét, hogy a Cardano is a következő szintre emelkedhessen”.

A Vasil hard fork implementációját idén már többször elhalasztották, legutóbb július végén a tesztnetben azonosított problémák miatt. Hoskinson azonban az AMA során elmondta, hogy optimista abban, hogy a Vasil hard fork hamarosan elindul.

“A funkciók megvannak, működnek, alaposan teszteltük őket, és nagyfokú bizalom van irántuk. Nincs ok arra, hogy ne lépjen át a célvonalon hamarosan.”