A Cardano hálózatának kihasználtsága egy hete 90% felett van

Néhány igazán jelentős hálózati fejlesztés után a Cardano most már tényleg a feldolgozási határait feszegeti. A blokklánc terhelése az elmúlt 8 napban végig bőven 90% felett volt. Ez a leghosszabb olyan időszak, ami alatt ezt a teljesítményt fenntartotta a hálózat. Alapvetően a blokklánc terhelés (load) alatt azt kell érteni, hogy egy átlagos Cardano blokkon belül mennyi memória foglalt. A 100%-os terhelés azt jelenti, hogy a blokkok teljesen kihasználtak, a 0% pedig azt jelenti, hogy nincs semmiféle aktivitás.

A Cardano válasza a skálázhatósági kérdésre a blokkok méretének növelése

A Cardano Blockchain Insights szerint a blokklánc terhelése január 14-én kezdett igazán emelkedni, 55%-ról 92% körülire ment fel január 16.-ára. Ez a fokozott terhelés mostanáig meg is maradt, január 19.-e óta 90% feletti szinten áll. A valaha volt legnagyobb értéket január 21-én érte el a hálózat, ekkor 94.1%-on tetőzött a terhelés. Annak érdekében, hogy képes legyen a lépést tartani a hálózat leterheltségével, a fejlesztők két hónappal ezelőtt megnövelték a blokkok méretét 12.5%-kal. Sokan ezt intő jelnek tartják arra vonatkozóan, hogy gondok lehetnek a Cardano skálázhatóságával. A többség szerint viszont ez inkább annak a jele, hogy a blokklánc elfogadottsága egyre inkább növekszik.

Cardano blokklánc kihasználtság

Szeptember óta a forgalom jelentősen megnőtt, amikor a hálózat végre bevezette az okosszerződéseket. Ez mondjuk nem áll össze azzal a ténnyel, hogy a Cardano ára az Alonzo-frissítés óta nem találja a helyét. Hiszen szeptemberben még 3 dollár felett is kereskedtek egy tokennel, most pedig már 1 dollár körül mozog egy ADA token ára. A Cardano tehát a blokkok méretének növelésével reagál a skálázhatósági kihívásokra, például viszont a bitcoin rétegekkel (főleg gondoljunk itt a lightning hálózatra) kezeli ezeket a kérdéseket. A rétegek ugye lehetővé teszik a tranzakciók azonnali lebonyolítását a réteghálózaton és csak később kerülnek feldolgozásra a fő láncon.