A CBDC-k révén a kormányok meghatároznák, hogy mit eszel

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) szerint a központi banki digitális valuták (CBDC) potenciálisan lehetővé tennék a kormányok számára, hogy ellenőrizzék, mire költik az emberek a nehezen megkeresett pénzüket.

Az IMF és a Világbank október 15-i éves találkozóján Bo Li vezérigazgató-helyettes azt mondta, hogy a CBDC a programozhatóság révén javíthatja a “pénzügyi befogadást”.

“A CBDC lehetővé teheti a kormányzati szervek és a magánszektor szereplői számára a programozást, az okosszerződések létrehozását, a célzott politikai funkciókat” – magyarázta Li. “Például jóléti kifizetéseket, fogyasztáshoz köthető kuponok, élelmiszerjegyek kiadását. A CBDC programozásával pontosan meghatározható, hogy mely emberek rendelkeznek vele, és mire használhatják ezt a pénzt, például élelmiszerre.”

Ki a fene akarná ezt?

Li, aki 2021. augusztus 23-án lett az IMF vezérigazgató-helyettese, hozzátette, hogy a kormány pontosan megcélozhatja, hogy mire van szüksége az embereknek. Megjegyzései azonban gyorsan ellenérzéseket váltottak ki a  szakértőkből. Nick Anthony, a Cato Institute politikai elemzője azt írta a Twitteren:

“A CBDC lehetővé tenné a kormány számára, hogy pontosan ellenőrizze, mire költhetik az emberek a pénzüket és mire nem”.

A Twitteren közzétett utólagos bejegyzésében Anthony idézte Neel Kashkari, a Minneapolisi Szövetségi Tartalékbank elnökének megjegyzését, aki úgy fogalmazott:

“Nem értem, hogy az amerikaiak hogyan akarják ezt”.

Anthony azt is kijelentette, hogy a kormányok évszázadok óta visszaélnek ezekkel az eszközökkel, majd Justin Trudeau kanadai miniszterelnök lépését hozta fel, aki az év elején befagyasztotta a COVID-19 vakcina ellen tiltakozók bankszámláit.

A Nemzetközi Fizetések Bankjának (BIS) májusi jelentése szerint a nemzeti központi bankok közel 90 százaléka tervez saját CBDC-t bevezetni.

A kritikusok azonban attól tartanak, hogy a CBDC-k növelik a kormányzat ellenőrzését a pénz felett, amelyet a pénzügyi diszkrimináció eszközeként használhatnak, miközben egyidejűleg nyomon követik a vásárlásokat, és korlátozzák az eszközökhöz való hozzáférést.

Agustin Carstens, a BIS vezérigazgatója 2021-ben megjegyezte, hogy a központi bankok kizárólagos ellenőrzéssel rendelkeznek majd minden és mindenki felett.

Jerome Powell, a Federal Reserve elnöke a múlt hónapban azt állította, hogy a CBDC nem lesz anonim, vagyis a CBDC tranzakcióira vonatkozó adatok nyilvánosak lesznek.