EKB elnök és FED elnök: az anonim tranzakciókat el lehet felejteni

Christine Lagarde, az Európai Központi Bank elnöke továbbra aggodalmának adott hangot a kriptovaluták növekedésével és a hagyományos bankrendszerre jelentett veszélyükkel kapcsolatban. Közben kollégájával arra is kitért, hogy a CBDC-vel végrehajtott tranzakció nem lesz anonim.

Lagarde szerint a kriptovaluták növekedése képes megakadályozni a központi bankok valódi szerepét. Ugyanakkor azt is megjegyezte, hogy a bankokat be kell vonni a digitális megoldásokkal való kísérletezéssel kapcsolatos ügyekbe.

“Mi, központi bankok monetáris horgonyként működtünk a kereskedelmi bankokat és a magánpénzeket illetően. Ha nem vagyunk benne ebben a játékban, ha nem veszünk részt a kísérletezésben, az innovációban vagy a digitális jegybanki pénzben (CBDC), akkor azt kockáztatjuk, hogy elveszítjük a horgony szerepét, amelyet évtizedek óta játszunk” – mondta.

Majd hozzátette:

“És vannak olyan időszakokra is példák a történelembe, amikor a központi bankok monetáris horgonya nem létezett, és egyik válság követte a másikat. Ez biztosan így volt a szabad bankrendszer idején, a 19. században. Vissza akarunk térni azokhoz az időkhöz? Valószínűleg nem.”

Az EKB-főnök, aki egy digitális pénzügyekről szóló panelbeszélgetésen szólalt fel, hatalmas kritikusa a kriptovalutáknak, megjegyezve, hogy nincs értékük.

Az ülésen részt vett Jerome Powell, a Federal Reserve elnöke is, aki a központi banki digitális valuta (CBDC) kifejlesztéséről beszélt, miközben kiemelte, hogy a CBDC már pedig nem lesz anonim.

A polgárok aggodalmai valósak

Mind a Federal Reserve, mind pedig a Európai Központi Bank (EKB) vezetői megerősítették, hogy a saját CBDC-ik “személyazonossággal ellenőrzött” pénzek lesznek.

“Arra törekednénk, hogy egyensúlyt teremtsünk a magánélet védelme és a személyazonosság ellenőrzése között, amit… természetesen a mai hagyományos bankrendszerben is meg kell tenni” – tette hozzá Powell.

Lagarde egyetértett kollégájával megjegyezve azt, hogy el lehet felejteni azt a szintű anonimitást, mint amit jelenleg a készpénzhasználat nyújt.

Lagarde arra is kitért, hogy az EKB 2023-ban dönt majd arról, hogy a digitális euró prototípus fázisába lép-e, majd azt mondta, hogy az EKB felhatalmazást kapna arra, hogy korlátozza az egyéni, digitális euró felhasználói egyenlegeket.

Powell és Lagarde megjegyzései tükrözik azokat az aggodalmakat, amelyeket a polgárok a CBDC-kkel kapcsolatban felvetettek. A kormányok világszerte szorgalmazzák a CBDC-k bevezetését, nem véletlenül. Az anonimitás hiánya aláássa a magánéletet. Az állam láthatja a polgárok összes pénzét és tranzakcióját, míg a Lagarde által említett “korlát” példátlan mértékű ellenőrzést biztosít a kormányok számára a polgárok pénzköltése és megtakarítása felett.