A Celsius alapítója a csőd előtt kiutalt 10 millió dollárt saját magának

A Celsius alapítója a jelentések szerint a kifizetések leállítása előtt még egy jókora összeget kiutalt a cég kontójára saját magának. Alex Mashinsky állítólag a 10 millió dolláros összegből 8 milliót arra használt fel, hogy kifizesse állami és szövetségi adótartozását.

Még egy hét sem telt el azóta, hogy Mashinsky lemondott vezérigazgatói posztjáról, egy új beszámoló meglehetősen érdekes dolgokra világított rá. A kriptovaluta-kölcsönző az eszközök befagyasztását megelőzően 10 millió dollárnyi összeget utalt ki egy harmadik félhez tartozó számlára.

Amint az kiderült, a számla Alex Mashinsky-hez tartozik és az utalást 2022 májusában bonyolította le. Egyelőre tisztázatlan, hogy egy összegben vagy több tranzakció során tulajdonította el a tőkét.

A volt vezérigazgató szóvivője elmondta, hogy a kiutalás ellenére még mindig körülbelül 44 millió dollárnyi kriptoeszköz rekedt a Celsius-nál, amely Mashinsky és családja tulajdonában áll.

Tudniillik, 2022 június 12-én történt az ominózus eset, amikor is „szélsőleges piaci körülményekre” hivatkozva a Celsius Network egyszerűen leállította a kifizetéseket. Ezen húzásával a platform 1,7 millió felhasználót károsított meg, akik bizonytalan ideig nem férhetnek hozzá eszközeikhez. Ezt követően a vállalat csődeljárást kezdeményezett, miközben 5,5 milliárd dollárral tartozott ügyfeleinek és hitelezőinek.

A Celsius alapítója sajnálja, hogy ilyen pénzügyi helyzetbe került a cége

Mivel a cég fizetésképtelenné vált, Mashinsky-t és társait átvizsgálás alá vetette a Celsius-hoz tartozó fedezetlen hitelezők bizottsága (UCC).

A Celsius alapítója önként számolt be a kiutalásról s elmondta, hogy előre eltervezte az összeg felvételét és annak 80%-át adókötelezettségének kiegyenlítésére használta fel. A fennmaradó 20% pedig a cég saját tokenjében, a CEL-ben került átutalásra. A rendelkezésre álló információk szerint az elemelt összeg vagyontervezéshez köthető.

Ez a felfedezés részletekbe menő vizsgálatot von majd maga után s felveti a kérdést, hogy vajon Mashinsky tudott-e arról, hogy a Celsius rövidesen elér majd arra a pontra, amikor a felhasználók nem lesznek képesek hozzáférni eszközeikhez.

A szóban forgó eszközök egyébként egészen addig befagyasztva maradnak, míg a Szövetségi Igazságügyi Minisztérium szakemberei be nem fejezik a szükséges vizsgálatokat.

A Celsius tárgyalása október 6-án, azaz csütörtökön folytatódik majd, ahol Mashinsky tranzakciói kerülnek majd terítékre.