A Chainalysis harcba száll a kriptó bűncselekmények ellen

A Chainalysis blokklánc elemző cég nemrégiben úgy döntött, hogy saját kezébe veszi a kriptobűncselekmények megfékezését és az áldozatok megsegítését. A zsarolóvírusok és egyéb hasonló csalások által a szélhámosok 2021-ben összesen 731 millió dollárt csaltak ki gyanútlan emberektől. Az átverések továbbra sem hagynak alább sőt, növekvő tendenciát mutatnak, így 2022-ben nagy valószínűséggel az előző évinél még magasabb összeget fognak bezsebelni a csalók.

A Chainalysis elindított egy segélyvonalat annak érdekében, hogy felhívja az esetleges áldozatok figyelmét a jelenségre, illetve a már pórul járt egyének számára segítséget nyújtson. Mindenkit arra biztatnak, hogy keresse fel a telefonos szolgáltatást, hiszen ezzel akár elejét veheti egy komoly következményekkel járó csalásnak.

A vállalat elmondása szerint a segélyvonal 0-24-ben működik majd és minden ügyet nyomozó csapatok fognak kivizsgálni. Abban az esetben, ha az ügyfél vagyonát már meglovasították, a Chainalysis munkatársai segítenek kapcsolatba lépni a bűnüldöző szervekkel.

A szolgáltatás egyébként elkülönül a cég további, a blokkláncok elemzésére szolgáló produktumaitól. A Chainalysis szóvivője azt nyilatkozta, hogy a kriptoátverések áldozatainak nem kell előzetesen a kuncsaftjaiknak lenniük ahhoz, hogy igénybe vehessék a segítségnyújtást.

Chainalysis kriptó bűncselekmények

Vajon tényleg képes lesz a Chainalysis a kriptobűncselekmények megfékezésére?

Kim Grauer, a vállalat kutatási igazgatója, szerint a zsarolóvírus-bandák egyre kifinomultabbá válnak az idő előrehaladtával, így sokkal nehezebb felismerni a szélhámosságokat. Azzal, hogy a Chainalysis programja rögtön reagál a beérkezett jelentésekre és lenyomozza a kétes ügyleteket, megálljt parancsol a csalók törekvéseinek.

„Nem csupán azért fektetünk rengeteg időt és energiát ebbe a projektbe, hogy segédkezzünk az illetékes szervezeteknek. Emellett az a nem titkolt célunk, hogy igazságot szolgáltassunk és megmutassuk, hogy a kriptók nem a bűntettek eszközei”, olvasható nyilatkozatukban.