A Chainlink és a SWIFT egy közös tokeninfrastruktúrát épít

A Chainlink és a SWIFT bejelentették, hogy proof-of-concept tervet készítettek, amely lehetővé teszi, hogy a nemzetközi bankszövetség szinte minden blokkláncon keresztül képes legyen kriptovalutákat utalni.

A SWIFT hamarosan interakcióba léphet a blokkláncon futó eszközökkel

Egy sajtóközleményben a Chainlink elárulta, hogy az együttműködésen alapuló proof-of-concept implementáció lehetővé tenné a SWIFT számára, hogy token átutalásokat kezdeményezzen szinte minden blokklánc-környezeten keresztül. A Chainlink hozzátette, hogy ez a terv lehetővé tenné a pénzintézetek számára, hogy magas kezdeti beruházási költségek és fejlesztési kihívások nélkül váljanak blokklánc-képessé.

A közelgő proof-of-concept a Chainlink Cross-Chain Interoperability Protocol (CCIP) protokollját fogja használni, amely egy globális szabvány a láncok közötti üzenetküldésre, adat- és tokenátvitelre. A protokollt először 2021. augusztusában jelentették be.

Sergey Nazarov társalapító és vezérigazgató a SmartCon 2022 rendezvényen további részleteket osztott meg. Megjegyezte, hogy a projekt “lehetővé teszi a kommunikációt és a tokenek mozgatását számos különböző intézmény között”.

Jonathan Ehrenfeld Solé, a SWIFT stratégiai igazgatója megjegyezte, hogy a Chainlink és a SWIFT csapatai nem először dolgoztak együtt. Elmondta, hogy körülbelül öt évvel ezelőtt a Chainlink és a SWIFT egy másik proof-of-concept terven dolgozott a kötvénykibocsátással és -visszaváltással kapcsolatban. Solé szerint az akkori együttműködés “meglehetősen sikeres” volt, és “a Chainlink és a SWIFT közötti szerelmi történet első lépései voltak, amely a mai napig tart”.

Ezek a közös kezdeményezések a saját iparáguk két jelentős szereplőjének együttműködését jelentik. A Chainlink a 25 legnagyobb blokkláncvállalat közé tartozik 3,9 milliárd dolláros piaci kapitalizációval. Általánosan elismert, mint a vezető blokklánc oracle platform.

A SWIFT pedig a vezető globális pénzügyi üzenetküldő hálózat. Mintegy 11 000 bankkal áll kapcsolatban, és évente több mint ötmilliárd pénzügyi üzenetet kezel. A SWIFT az orosz-ukrán háború kapcsán is a középpontba került. Az oroszokra kivetett nemzetközi szankciók során ugyanis számos orosz bankot kizártak a SWIFT rendszeréből. Erre válaszul az oroszok bejelentették, hogy egy új platformot építenek, amely képes az elosztott főkönyvi technológián alapuló integrált rendszert biztosítani. Az orosz csoport szerint a platform központi elemei között szerepel a hozzá kapcsolódó országok nemzeti valutáiban történő fizetések digitális rendszere.