Blokklánc platformot fejleszt Oroszország a SWIFT tilalom megkerülésére

Úgy tűnik, Oroszország a blokklánc technológia segítségével kívánja megkerülni a SWIFT fizetési rendszerből való kizárást.

Az orosz Rostec Group egy olyan kormányzati szervezet, amely számos technológiai vállalatot foglal magában. Bejelentették, hogy kifejlesztettek egy blokklánc platformot, hogy elindítsanak egy olyan digitális rendszert a nemzetközi fizetésekhez, amely képes a globális SWIFT rendszer helyettesítésére.

Az orosz bankokat februárban a nyugati országok kizárták a SWIFT rendszerből az orosz-ukrán háborúra válaszul. Moszkva azóta igyekszik alternatív pénzügyi fizetési rendszert keresni a SWIFT helyett, hogy megvédje külkereskedelmi tranzakcióit.

A nemzetközi fizetések digitális rendszere lehetővé teszi majd, hogy Oroszország a dollár helyett nemzeti valutájában, a rubelben fizessen importjáért. A Rostec-csoport szerint az új rendszer segítségével a külföldi országok is nemzeti valutájukban fizethetnek az Oroszországból származó importjukért.

Blokklánc és kriptopénz tárolás

A Rostec közleménye szerint a blokklánc platformot, amelyen a nemzetközi fizetési rendszert képzelik el, a Novoszibirszki Szoftverrendszerek Intézete (NIPS) fejlesztette ki.

A platformot úgy tervezték, hogy képes legyen az elosztott főkönyvi technológián alapuló integrált rendszert biztosítani. Az orosz csoport szerint a platform központi elemei között szerepel a hozzá kapcsolódó országok nemzeti valutáiban történő fizetések digitális rendszere.

A vállalat állítása szerint az új megoldás “valódi alternatívát nyújthat a SWIFT rendszer által nyújtott nemzetközi fizetési szolgáltatásokkal szemben”, amelytől az orosz bankokat a nyugati szankciók miatt elszigetelték. Erről részletesen ITT írtunk.

A nemzetközi fizetési szolgáltatás mellett a platform a közlemény szerint lehetőséget biztosít a felhasználóknak arra, hogy tárcákat hozzanak létre a digitális valuták tárolására.

Oleg Jevtusenko, a Rostec-csoport vezérigazgatója ígéretet tett arra, hogy az új nemzetközi fizetési rendszer “nagy sebességű és biztonságos tranzakciókat” fog biztosítani, hiszen a digitális rendszer másodpercenként mintegy 100 ezer tranzakciót képes végrehajtani, és lehetőség van ennek a számnak a megduplázására.

Az új rendszer bejelentése néhány nappal azután történt, hogy az orosz kormány közölte, hogy fontolgatja a kriptovaluták bevezetését a nemzetközi fizetésekben. Az orosz központi bank tavaly januárban azt javasolta, hogy tiltsák be az összes kriptovaluta használatát.

Az orosz kormányon belül megbeszélések folynak a kriptovaluták nemzetközi kereskedelemben történő használatához – mondta Ivan Csepkov, az orosz pénzügyminisztérium pénzügypolitikai osztályának vezetője.