A Chainlink megoldást kínál az FTX-problémára

A Chainlink bejelentette, hogy a Proof-of-Reserve szolgáltatása megoldást jelenthet a kriptovaluta-piacon pusztító “fertőzésre”. A rendszer biztosíthatja a kriptóiparágban jelenleg égetően szükségessé vált átláthatóságot.

A kriptovaluta-piacon ismét súlyos válság van, a “fertőzés” terjed, az FTX csődje a héten súlyosbította a helyzetet. Ez reflektorfénybe helyezte az átláthatóságot, különösen a központosított kriptotőzsdék (a CEX-ek) esetében.

Ne ismételjük meg a TradFi hibáit

A Chainlink “orákulum” szolgáltató most a Proof-of-Reserve (PoR) névre keresztelt eszközét népszerűsíti, amely nem új, de megoldhatná az iparágat jelenleg sújtó átláthatósági problémákat. (Proof: bizonyosság, bizonyság, reserve: tartalék, tőketartalék. A Bitcoin-rendszer a Proof-of-Work, az Ethereum pedig a Proof-of-Stake protokoll, hitelesítő eljárás alapján működik, de a PoR nem tartozik ezek közé.)

Egy november 11-i tweetben a Chainlink csapata feltette a kérdést, hogy a kriptoipar vajon tovább ismételgeti-e a hagyományos, “fekete dobozos” (átláthatatlan, nem transzparens) pénzügyi szféra, a TradFi hibáit.

A Chainlink PoR lényege

A Proof-of-Reserve, más néven money-in-hand (rendelkezésre álló pénzeszközök) a tokeneket és egyéb eszközöket tartalmazó tőketartalékok, a “kincstár” (treasury) nyomon követését teszi lehetővé. A rendszert különböző szervezetek használhatják annak igazolására, hogy elegendő tartalék áll rendelkezésükre, illetve megvan az az érték, amelyet egy független ellenőrzés, audit kimutatott.

Ez nagyobb bizalmat eredményezhet az ügyfelek oldaláról az adott szervezettel vagy személlyel szemben. A Chainlink szerint:

A PoR hasznos a központosított tőzsdék eszköztartalékainak, a blokkláncokon kívüli bankszámlaegyenlegeknek, a blokkláncok között letétbe helyezett biztosítékoknak, a valós világbeli vagyonelemeknek és még sok más egyébnek az ellenőrzésére is.

Miért most kell a Chainlink PoR?

A PoR először 2020-ban jelent meg, de az eheti FTX-összeomlás után vált igazán fontossá. (Miután a világ második legnagyobb kriptotőzsdéje csődöt jelentett, az ügyfelek értékeiben pedig nagy valószínűséggel több milliárd dolláros hiány van.)

A PoR-szerződések több funkciót is képesek ellátni, például rendszeres, automatizált ellenőrzéseket lehet ütemezni velük. Emellett a biztosítékként használt tartalékok (letétek) ellenőrzésével megvédhetik a DeFi-alkalmazásokat is a fizetésképtelenségtől.

A Chainlink árfolyama. (Tradingview.com)
A Chainlink árfolyama. (Tradingview.com)

Az átláthatóság iránti igénynek megfelelni kívánva a Binance, a világ legnagyobb kriptotőzsdéje november 10-én már közzétette 600 különböző érme és token közül a hat legfontosabb hidegtárcáinak (offline tárolóinak) címét és egyenlegét. (Így ezeket bárki ellenőrizheti.) Hozzátette, hogy a többi érmét is publikálni fogja, egy PoR-rendszer keretén belül. Lásd még:

Az FTX összeomlását követően a kriptotőzsdék a proof-of-reserve ellenőrzéshez fordulnak

Nagyot esett a bitcoin, a Chainlink

Az ügyfelek rohama, az FTX csődje miatt a kriptovaluta-piacon az árfolyamok a héten újra zuhantak. A bitcoin két éves mélypontra érkezett. A kedvező amerikai inflációs adat nyomán azonban szerdán megállt az esés, és elkezdett a szektor egy kicsit magához térni.

A Chainlink tokenje, a LINK is keményen megsínylette a helyzetet, a héten négyhavi mélypontra, hat dollárra zuhant. Történelmi csúcsa 2021. májusában 52,70 dollár volt.

Kapcsolódó cikk:

Már Binance orákulum is lesz, indul harc a Chainlinkkel?

Címlapkép forrása: Pixabay.com