Az FTX összeomlását követően a kriptotőzsdék a proof-of-reserve ellenőrzéshez fordulnak

Az FTX összeomlásának hírére többekben kérdések merültek fel a kriptotőzsdék tartalékait illetően, és ezen kérdések megválaszolása érdekében a vállalatok most azon fáradoznak, hogy nyilvánosan közzé tegyék pénzügyi jelentéseiket. Ennek során egyre több platform készül bizonyítékot adni a proof-of-reserve nevű koncepció alapján.

Az FTX körül kialakult helyzetben rengeteg a megválaszolatlan kérdés, és az emberek csak találgatni tudnak a lehetséges kimenetelekről. Bár a tőzsde nem mutatott a tartalékairól átláthatóságot, az emberek mégis úgy vélték, hogy az egy pénzügyileg szilárd vállalat.

Stabilnak látszott az FTX

A kriptotél kezdetén Sam Bankman-Fried vezérigazgatót igazi megmentőnek tekintették. Az FTX vezetője például májusban elmondta, hogy platformja egy nyereséges vállalat, és ezért készek milliárdokat költeni akvizíciós ügyletekre.

Miután a Voyager tőzsde nyilvánosságra hozta, hogy pénzügyi nehézségekkel küzd, Bankman-Fried bem habozott, és kész volt segíteni a Voyager ügyleteit. Egy műsorban azt is elmondta, hogy hajlandó az FTX több százmilliót az eddigieken túl a visszaeséstől szenvedő kriptocégek rendelkezésre bocsátani. A platform még a kriptohitelező Blockfit is kisegítette, és opciója is volt annak megvásárlására 240 millió dollárért.

Mindezek tudatában úgy tűnt, hogy a kriptotőzsde pénzügyileg szilárd alapokon áll, sőt még más vállalatoknak is képes segíteni. Ezután november 6-án látott napvilágot a hír a Binance fejének, CZ-nek a részéről, hogy megszabadulnak az összes FTX tokenjüktől.

A lépés után az FTT token meredek zuhanásba kezdett. Pár nappal ezután a hírek arról szóltak, hogy az FTX leállította a kifizetéseket, és ugyanezen a napon az is kiderült, hogy a Binance a vállalat felvásárlását tervezi.

Az emberek ezután eléggé megrendültek, hogy az a vállalatot, amelyet stabilnak hittek, ebbe a helyzetbe került. A többi kriptotőzsde válaszul a proof-of-reserve koncepcióhoz fordult. Ennek a lényege, hogy biztosítani tudja a valódi átláthatóságot azáltal, hogy a vállalatok bebizonyítják, hogy valóban rendelkeznek azokkal az eszközökkel, amelyekről azt állítják, hogy a tulajdonukban vannak. A Bitcoin-párti Nic Carter egy cikkében a tartalékok bizonyításának fontosságáról beszélt, amelyet szerinte könnyű megvalósítani.

Miután CZ bejelentette szándékát a felvásárlásról, azt mondta, hogy hamarosan megkezdik a proof-of-reserves biztosítását. Emellett hozzátette, hogy minden kriptotőzsdének is a Merkle-fa proof-of-reserve-t kellene csinálnia.

A kriptovállalatok nyilatkozatai

Válaszként erre Jesse Powell, a Kraken ügyvezetője szintén támogatja az elképzelést, hozzátéve, hogy az embereknek követelniük kellene a rendszeres proof-of-reserves ellenőrzéseket. Másrészt a Kraken szerepel Nic Carter internetes portálján, amely a Merkle-fa által ellenőrzött auditokat mutatja be az egyes kriptovállalatokról.

A kriptoinfluenszer, Cobie szerint nehéz elhinni, hogy az FTX fizetésképtelen lenne. Hozzátette, hogy minden tőzsdének átlátható proof-of-reserves-szel kellene rendelkeznie, amelyek on-chain adatokhoz és tárcákhoz kapcsolódnak.

Eközben a Coinbase vezérigazgatója, Brian Armstrong elmondta, hogy a vállalata  nem rendelkezik semmilyen lényeges kitettséggel az FTX felé. Egy blogbejegyzésben azt hangsúlyozzák,  hogy az emberek megtekinthetik a vállalat nyilvánosan benyújtott pénzügyi kimutatásait, amelyek leírják, hogy a kriptotőzsde az ügyfelek eszközeit 1:1-ben tartja.

Az OKX tőzsde is bejegyzést tett közzé, amiben felhívták a figyelmet arra, hogy jelenleg minden nagyobb kriptointézménynek meg kell osztania a maga proof-of-reserves-jét. Hozzátették, hogy a sajátjukat az elkövetkezendő hetekben tervezik majd. Ennek során az eszközöket egy fejlett kriptográfiai eljárás során fogják igazolni. Másrészt arra ösztönzik a hasonló cégeket, hogy nyilvánosan osszák meg a Merkle-fa proof-of-reserves-jüket a hitelesség érdekében.

Jeremi Allaire, a Circle Financial vezérigazgatója elmondta, hogy a vállalatának ugyancsak nincs kitettsége az FTX-szel szemben. Az USDT stabilcoin kibocsátója, a Tether is arról számolt be, hogy nincsenek veszélyeztetve az FTX incidense miatt.

Eközben Nic Carter weboldala szerint mindössze nyolc kriptovállalkozás jelentette be a proof-of-reserves-t Merkle-fa megközelítéssel, és számos nagy tőzsde nem jelenik meg ezen a listán. A rajta levő platformok között a cikk írásáig a Kraken, Nexo, Coinfloor, Gate.io, HBTC, Bitmex és a Ledn szerepelnek, és a Revix, a Bitbuy és a Shakepay platformok részleges érvényesítést biztosítottak eddig.