Már Binance orákulum is lesz, indul harc a Chainlinkkel?

A Binance bejelentette, hogy orákulumot indít a BNB blokkláncon. Ez lehetővé teszi majd, hogy a blokklánc-alkalmazások a való világban keletkező adatokat használjanak, adatszolgáltatókhoz kapcsolódhassanak. Az eddig piacvezető Chainlink komoly versenytársat kap.

A világ legnagyobb kriptotőzsdéje, a Binance bejelentette, hogy orákulumot (oracle) indít a BNB blokkláncon. Az orákulumok azt teszik lehetővé, hogy a blokklánc-alkalmazások a “való világból” származó adatokat használhassanak fel. Például árfolyamokat, időjárási vagy menetrendi adatokat és még ezer más információt tárolnak.

Már vannak ügyfelei a Binance Oracle-nek

A Binance szerint – nem túl meglepő módon – az általa létrehozott BNB Chain lesz az első olyan blokklánc, amely a Binance Oracle-t használja majd. De a tervek között szerepel a terjeszkedés más láncokra is. Több mint tíz BNB Chain projekt már integrálódott a Binance Oracle-lel – írja a vállalat blogja.

A Binance Oracle a Web3 jelentős támogatójává fog válni azáltal, hogy stabil, megbízható és hatékony orákulum-hálózatot kínál nagy pontossággal és széles körű hozzáférhetőséggel mondta Gwendolyn Regina, a BNB Chain befektetési igazgatója.

Az orákulum a blokkláncba integrálja a blokkláncokon kívüli adatokat, amelyekre például a decentralizált pénzügyi szektorban működő alkalmazásoknak van szükségük. A Binance Oracle használja majd a “küszöb aláírások” (threshold signatures) módszert, egy olyan kriptográfiai eszközt, amelyet a blokklánc-alkalmazásokba táplált adatok biztonságos aláírására használnak. Ez biztosítja, hogy az adattovábbításban ne legyen hiba.

Jobb a Biance a Chainlinknél?

Ezzel a Binance egy újabb területen tör előre, amelyet eddig nagyrészt a Chainlink uralt. A Chainlink több mint 690 000 aktív felhasználót szolgál ki számos különböző blokkláncon.

Más oracle-projekteket, mint a Band Protocol, az Ocean és a Pyth, szintén széles körben használnak írta a The Block.

Amint a listán látható, számos orákulum létezik már, de a Chainlink túlsúlya eddig nyilvánvaló volt. A 3,5 milliárd dolláros piaci kapitalizációjának a második vagy harmadik versenyző a nyomába sem ér.

A legnagyobb orákulumok piaci kapitalizáció szerint. (Forrás: Coingecko.com)
A legnagyobb orákulumok piaci kapitalizáció szerint. (Forrás: Coingecko.com)

Orákulum a való világban

Ebbe az állóvízbe dobott most követ a Binance, amely tőkeerejénél fogva – és mert a BNB láncot ő uralja – alighanem gyors sikereket ér majd el. Érdekes módon azonban a hírre sem a Chainlink, sem a BNB token árfolyama nem változott túlzottan, a LINK token jelneleg két százalékkal esik.

A Chainlink egyébként már odáig jutott a fejlődésben, hogy a SWIFT globális banki üzenetküldő, bonyolító hálózattal is szövetségre lépett. Kriptovaluták átutalását akarják lehetővé tenni a bankrendszerben.

Kapcsolódó cikkeink:

Ideiglenesen leállították a Binance Smart Chaint egy támadás miatt

A Chainlink a LINK staking bevezetését tervezi

Címlapkép forrása: Pixabay.com