A CIA megbukott, sorra tűnnek el kémkedésre ítélt ügynökeik

Az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) riasztotta a külföldön dolgozó ügynökeit, hogy legyenek óvatosak, mivel az utóbbi időben szokatlanul sok amerikai tisztet fogtak el és végeztek ki a rivális országokban. Úgy tűnik, valami elég komolyan bűzlik a CIA rendszerében – de vajon valóban ügynökeik biztonságáért, vagy csak hírnevükért és saját jövőjükért aggódnak?

A CIA a szigorúan titkosított táviratban figyelmeztetést adott ki, hogy a külföldön állomásozó ügynökök „ne helyezzék küldetésüket a biztonság fölé”, és ne becsüljék alá az ellenséges államok képességeit. Felhívta a figyelmet továbbá a hírszerzők hanyagságára, valamint arra, hogy a rendszer megbukni látszik, hiszen bizalmas kommunikációs csatornáját úgy néz ki, feltörték.

Az ügynökök alatt egyébként itt azon CIA dolgozókat értjük, akik külföldön való kémkedéssel érzékeny információkat szolgáltatnak a hírszerzésnek. Az elmúlt években azonban az ellenséges államok egyre több informátort lepleztek le és kényszerítettek arra, hogy kettős ügynökként végezzék munkáikat. Sőt, már Oroszországban, Kínában, Iránban és Pakisztánban is a CIA forrásaira vadásznak. A távirat szerintaz eltűnt ügynökök növekvő száma bebizonyítja, hogy az országok egyre nagyobb bátorsággal alkalmaznak olyan innovációs eszközöket, melyek a CIA-tisztek mozgásának nyomon követésére összpontosítanak”. Különösképpen a Kína által igénybe vett biometrikus technológiát tekintik komoly problémának, amely jelentősen hozzájárul az ügynökhálózatok felszámolásához.

Megbukott rendszer

Nem éppen áll jól az USA szénája, a napokban ugyanis egy további titkosított dokumentum is felszínre került, melyből kiderült, hogy bizony mindenkit félrevezettek. A titkosított távirat most ösztönözni kívánja hírszerzőit arra, hogy legyenek sokkal körültekintőbbek, hogy az amerikai hírszerzés működése visszatérhessen a régi, magas színvonalú kerékvágásba. De ami a CIA volt ügynökeit illeti, nemrégiben már ők is a bukott belső rendszerről és az azt körülvevő bürokráciáról tettek említést. Elmondásuk szerint ugyanis a CIA számára a biztonságos eljárás közel sem fontos, és a végén az előléptetések azon ügynökök kezében landolnak, akik a legtöbb külföldi kémet toborozzák. A nap végén pedig senkit sem érdekel és „senkit sem vonnak felelősségre, ha egy ügynökkel éppen rosszul alakulnak a dolgok”.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.