Az USA félrevezetett mindenkit, kiderült az igazság a Havanna-szindrómáról

  •  
  •  
  • 1
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

2016 óta az amerikai diplomatákat és hírszerzőket támadó úgynevezett „Havanna-szindrómával” van tele a sajtó. A rejtélyes rosszullétekkel, a furcsa hangokkal, a hónapokig tartó fejfájással és hányással, tulajdonképpen az agyrázkódáshoz hasonló tünetekkel járó betegséghez már mindenféle összeesküvés-elméletet kötöttek. Most viszont úgy látszik, fényt derült az igazságra – az USA oroszellenes propagandája ismét mindenkit félrevezetett?

Itt aztán már tényleg volt minden: kezdetben mérgezésre gyanakodtak, majd felmerült az is, hogy egyszerűen a stressz hatásai okozzák a betegség tüneteit. Egy, az USA által gyártott elmélet szerint ugyanakkor célzott rádiófrekvenciás hullámokkal támadják az emberek idegpályáit, amiért végül Oroszországot tették felelőssé. Bizonyíték ugyan az állításra sosem volt, a hírt az egész világ egy biztos pontnak tekintette.

A héten viszont a washingtoni tisztviselők által kifejtett narratíva szertefoszlott, miután a Buzzfeed új, titkosított kormányzati dokumentumokhoz jutott. 2019-ben egy tudóscsoport már kijelentette, hogy a betegséget a havannai tücskök okozzák, most pedig kiderült, hogy még a kormány által megbízott tudósok maguk is ezt állították. A mindezidáig titokban tartott dokumentumok egyébként még 2018-ban, a JASON tudományos testület által íródtak.

Az amerikai diplomaták rejtélyes betegségével járó hangokat tücskök okozták – nem pedig mikrohullámú fegyverek” – derült ki az amerikai külügyminisztérium megbízásából készült tudományos felülvizsgálatból.

Semmilyen hihető energiaforrás (sem a rádió-, hang- vagy mikrohullám) nem képes ilyesfajta betegséget előidézni. Úgy gondoljuk, a hangok mechanikai vagy biológiai eredetűek, nem pedig elektronikusok. Valószínű, hogy az indiai rövidfarkú tücsök lehet a felelős” – áll a titkosított jelentésben.

A hidegháború óta nem látott ellentétek

Az USA már a kezdetektől fogva Oroszországot vonta felelőssé a történtek miatt, mivel szerintük „érdekes volt, hogy néhányan az áldozatok közül Oroszországgal kapcsolatos ügyeken dolgoztak”. Az tagadhatatlan, hogy a hidegháború óta nem látott szintre emelkedett az USA Oroszországgal való ellenséges kapcsolata. Persze egyik felet sem kell félteni, de azért azt sem söpörhetjük a szőnyeg alá, hogy az oroszellenes propaganda, mint láthatjuk, túlmegy minden határon és előszeretettel gyártja a hamis történeteket.

Vajon az USA által támogatott következő összeesküvés-elmélet az lesz, hogy Putyin különleges katonai tücsköket állított fel a havannai amerikai nagykövetségen, hogy meggyötörje az ottani személyzet életét?

vofanny

parents gave me money for college but I invested in crypto

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.