A Coinbase Base blokklánca nyílt forráskódú lett

A Coinbase Layer 2 hálózata, a Base jelentős lépést tett az átláthatóság és a közösségi együttműködés irányába azzal, hogy a kódját és okosszerződéseit elérhetővé tette a nyilvánosság számára.

A blokklánc nyílt forráskódúvá tételéről szóló döntést október 19-én jelentették be egy blogbejegyzésen keresztül. A vállalat célja a lépéssel az elszámoltathatóság növelése és a közös fejlesztés elősegítése.

A bejegyzésben a Base csapata kiemelte az átláthatóság iránti elkötelezettségét, és kijelentette:

“Azzal, hogy nyíltan megosztjuk a munkánkat, lehetővé tesszük a közösség számára, hogy nyomon kövesse az előrehaladásunkat és biztosítsa, hogy betartjuk a vállalásainkat. Ez az átláthatóság az együttműködés elősegítésére is szolgál, mivel lehetővé teszi a fejlesztők számára, hogy a már meglévő tudásbázisunkra építsenek és tökéletesítsék azt. Továbbá csatornát biztosít a közösség értékes visszajelzéseihez, legyen szó akár a dokumentáció javításáról, akár egy figyelmen kívül hagyott hiba felfedezéséről.”

A Coinbase egyébként azért döntött úgy, hogy nyílt forráskódúvá teszi a blokkláncot, mert szeretné, hogy a fejlesztők mélyebb betekintést nyerjenek a projekt fejlesztésének folyamatába. Mostantól minden szkript és okosszerződés nyíltan elérhető a GitHubon, ami komoly lehetőséget jelent a fejlesztőknek a blokklánc kódjának tanulmányozására.

A Base ma már a harmadik legnagyobb Layer 2-es hálózat

A nyílt forráskód a blokklánc és a kriptovaluták egyik építőköve, amely elősegíti a közösségi ellenőrzést, illetve a sebezhetőségek gyors azonosítását és kijavítását. A Coinbase felismerte ezt, és még jelentős, akár 1 millió dolláros jutalmat is felajánlott egy-egy sebezhetőség felfedezéséért, arra ösztönözve a fejlesztőket, hogy alaposan vizsgálják át a hálózat kódját.

Amellett, hogy a Base bárki számára elérhetővé tette a kódját, ígéretet tett arra, hogy továbbra is támogatja a nyílt forráskódú projekteket, beleértve az OP Stack-et is. A fejlesztők mostantól egyszerűen hozzáférhetnek a bridge.base.org oldalon a befizetéseket és kifizetéseket megkönnyítő kódhoz, ami lehetővé teszi a hasonló hálózatok fejlesztését.

Egyébként annak ellenére, hogy a hálózatnak az induláskor több problémával, így például biztonsági aggályokkal kellett szembenéznie, a Base lenyűgöző növekedésnek lehetett tanúja az elmúlt időben, és ma már a harmadik legnagyobb Layer 2-es hálózat.