„A Coinbase decentralizált” – legalábbis Brian Armstrong CEO szerint

„A Coinbase egy decentralizált vállalat központi iroda nélkül” – írja Brian Armstrong CEO és társalapító egy február 24-én a Coinbase blogján megjelent bejegyzésben. A kriptovilág azonnal reagált, negatív véleményét pedig garantáltan senki sem tartotta vissza.

A Coinbase minden csak nem decentralizált

Szép szó a decentralizáció – mi magunk is gyakran használjuk itt a BitcoinBázisnál, és teljesen megértjük, hogy Brian Armstrongnak is ennyire megtetszett. Úgy tűnik azonban, hogy a szó jelentésének értelmezésével még adódnak gondok a Coinbase vezetőjénél. Szerinte ugyanis a Coinbase egy egyszerű ok miatt lett hirtelen decentralizált vállalt: a központi iroda hiánya miatt.

Egy évvel ezelőtt még erősen San Franciscó-i gyökerekkel rendelkezett a vállalat, azonban a pandémia kitörése óta csaknem 250 alkalmazottjuk költözött el a világ számos pontjára. A városban dolgozó munkatársaiknak csaknem egy harmada hagyta maga mögött a Golden Gate híd városát, és a teljes munkaerőt tekintve 52% már a „post-office világhoz csatlakozott”. És ahogy még jó pár másik vállalkozás, a Coinbase is rájött, hogy nem is olyan rossz ez az iroda nélküli élet. A jövőben ezért dolgozóik csaknem 95%-ának adják meg a lehetőséget továbbra is, hogy ők maguk döntsék el, otthonról akarnak-e dolgozni vagy szeretnének-e bejárni az irodába.

Ami megint csak egy remek dolog, azonban semmi köze nincsen a decentralizációhoz. A Coinbase vállalati struktúrájában semmi nem változott, amitől decentralizált lehetne. A döntések meghozatala és az irányítás továbbra is a Coinbase felsővezetésének kezében van, azaz centralizált erőként vezetik a tőzsdét. Az egyetlen különbség, hogy a „na, de hol is van a Coinbase központja?” kérdésre most már nem vághatjuk rá egy fél perces guglizás után, hogy San Franciscóban.

A felhasználók nem fogták vissza a kritikát

A reakciók nem is voltak szépek a Coinbase posztján. A tőzsde az utóbbi hónapokban meglehetősen sok kritikát kapott főként a nagyon magas felszámolt díjaik, a volatilis piaci mozgások esetén megbízhatatlan szolgáltatásaik, és a nagyjából nem létező ügyfélszolgálatuk miatt.

„És semmilyen ügyfélszolgálatotok nincsen (az automatizált emailek nem számítanak annak). Szóval gondolom, az is decentralizált,” írta az egyik felhasználó például. „Nincs központ. Nincs ügyfélszolgálat. Semmilyen szolgáltatás nincsen, amikor a piac mozog… Jó nektek, Coinbase,”  tette hozzá egy másik kommentelő.

A rendkívül magas díjakat is sokan kifogásolták. Az egyik felhasználó állítása szerint egy 8000 dolláros befektetésen csaknem 1000 dollárt veszített a díjak miatt.

A posztot a negatív kommentek ellenére a Coinbase azóta is fennhagyta az oldalon. Jó pontokat nem valószínű, hogy ezzel fognak szerezni a felhasználóknál.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.