A Coinbase most már 6%-os kamatot fizet az USDC betétekre

Az elmúlt hónapokban a Coinbase kriptotőzsdéje folyamatosan emelte az USDC stabilcoinra fizetett kamatlábakat. A kamat mértéke 2%-ról kezdődött és nemrégiben elérte a 6%-os szintet. Az MV Capital egyik igazgatója, Tom Dunleavy osztott meg egy képernyőfotót egy Coinbase levélből. Ebből kiderült, hogy a 6%-os kamatláb csak a kezdeti 250 ezer USDC-re vonatkozik, minden további megtakarításra 5%-os kamat érvényes.

Az USDC kínálata csökken, de a kamatok emelkednek

Viszont nem teljesen tiszta a történet, mert több felhasználó is eltéréseket észlelt a vezérlőfelületen megjelenített kamatlábak tekintetében. Míg egyes felhasználók mindössze 0,58%-os kamatlábakat látnak, addig mások akár 5%-os éves százalékos hozamot is láthatnak. Dunleavy szerint a különbség a Coinbase-en tartott összegek miatt jöhet létre, és rámutatott a különböző staking poolok közötti különbségekre. Persze sok kritikus hang szerint magán a láncon jóval magasabb hozamokat lehet elérni. Viszont egyes poolokban van olyan kockázat is, amely a Coinbase esetén nincs jelen, tehát ez már kockázatviselési preferencia.

Az Amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet (SEC) nemrégiben vádat emelt a Coinbase ellen különféle értékpapír ajánlatai miatt. Ami viszont pozítiv, hogy bár a Coinbase stakelési szolgáltatását egy nem regisztrált értékpapír szolgáltatásnak nevezte a hatóság, az USDC jutalmazási program külön nem került megemlítésre a vádakban. Az USDC kínálata az elmúlt év során csökkenést mutatott és a kínálat bemozdult 25 milliárd dollár alá, ami 2021 óta a legalacsonyabb szint. Csak az elmúlt hónapban az USDC-kínálat közel 1 milliárd dollárral, 24,39 milliárd dollárra csökkent. A trend akkor kezdődött, amikor kiderült, hogy az USDC komoly kitettséggel bírt olyan bankoknál, amelyek aztán később csődbe mentek (mint a Silicon Valley). Egy időben még a kötését is elvesztette a coin, amely ugyan helyreállt, de az USDC piaci részesedése is csökkenést mutat már egy ideje.