A Coinbase Solana-alapú tokeneket listázott az Ethereum rovására

Az Ethereum intelligens szerződéseken alapuló infrastruktúrája sokáig páratlan jelleggel bírt a blokklánc iparban a versenyelőnyének köszönhetően. A világ azonban fejlődik, így egyre több vetélytársa lett az Ethereumnak, amely során a dominanciája is folyamatosan csökkent. Számos első rétegű hálózat jelent meg, amelyek hasonló tulajdonságokkal bírnak, gyakran alacsonyabb ár és nagyobb sebesség mellett.

A Coinbase bővülő bázisa

A riválisok növekvő szerepét mi sem mutatja jobban, mint az, hogy a Coinbase listázta a Solana-alapú tokeneket. Ez komoly elhatározást jelent a korábbi, kizárólag Ethereum-alapú vagy más első rétegű tokenek körüli összpontosítástól. A kriptotőzsde jelentéséből kiderül, hogy mostantól elfogadja a Solanához tartozó két token, a FIDA-nak és az ORCA-nak a bejövő átutalásait. Mindkettő Solana Program Library (SPL) token, amelyek az Ethereum ERC-20 tokenjeinek felelnek meg. Ezenfelül a Bonfida és az Orca decentralizált tőzsdékhez tartoznak, amelyek a Solanára épülnek, lehetővé téve ezzel a Solana-alapú eszközök kereskedelmét.

A bejelentés egy újabb mérföldkőnek számít a Solana számára, amelyet sokszor az elsődleges Ethereum gyilkosként tartanak számon. Előzőleg ugyanis az OpenSea NFT piactér a Phantom nevű elsődleges tárcájával a Solanán létrehozott NFT-k integrációját tesztelte, pedig eddig a piactér az Ethereumra fókuszált.

Ennek ellenére a Solana infrastruktúrája még mindig gyerekcipőben jár az Etherverse-hez képest. Az ERC-20 legjobbjai között ott van a Shiba Inu és a Matic, mindkettő 10 milliárd dolláros piaci kapitalizációval. Összehasonlításképpen a legjobb SPL tokenek közé tartozik a RAY és az MNGO, melyek 312 millió, illetve 151 millió dolláros piaci kapitalizációval rendelkezik. Ezekhez képest a FIDA jelenleg szerény 133 millió dollárral van számontartva. Ezenfelül a Solana gyakori kiesési problémái, hasonlóan az Ethereuméhoz, szintén csökkentették a felhasználók hitét abban, hogy képes lesz-e orvosolni a problémát.

A Coinbase intézményi ága egy jelentésben azt állította, hogy bár az Ethereum növekvő gázdíja megkönnyítette a Solana és más altcoinok sikerét, azonban a hálózat továbbra is megtarthatja pozícióját, mint domináns okosszerződéses platform.