A Coinbase vezérigazgatója a szólásszabadság mellé állt

Brian Armstrong, a Coinbase kriptotőzsde vezérigazgatója a vállalat tartalomtörlési irányelveiről beszélt, még egy előző heti blog posztban. Armstrong gondolatai azóta nagyon is aktuálissá váltak, hiszen a GoFundMe közösségi finanszírozási platformon leállították a kanadai oltásszkeptikus kamionos tiltakozás résztvevőinek szervezett gyűjtést. A kampány már 8 millió dollárnál járt, mielőtt lelőtték volna azt. Aki esetleg lemaradt volna a történésekről, Ottawa városában a napokban rendkívüli állapotot hirdettek ki, miután egy csomó oltásellenes kamionos a járműveivel eltorlaszolta a város útjait. Armstrong elítélte a GoFundMe döntését, ami véleménye szerint veszélyes precedenst teremthet.

Nem akarnak társadalmi igazságosztót játszani

Armstrong úgy fogalmazott, hogy semmi jó nem sülhet ki abból, amikor egy techcég elkezdi a mindenható igazságosztó szerepét játszani amúgy is rendkívül ellentmondásos és kényes társadalmi kérdésekben. A GoFundMe döntésével párhuzamosan a Spotify zenei tartalommegosztó platform szintén úgy döntött, hogy szankcionálja az oltásellenes megnyilvánulásairól híres Joe Rogant. Ezzel kapcsolatban már hetek óta komoly nyomás nehezedett a cégre, igaz a nyomásgyakorlók azt akarták elérni, hogy Joe Rogan felhasználóját és az általa készített összes tartalmat úgy ahogy van töröljék, amit nem sikerült elérni. A Coinbase vezérigazgatója kijelentette, hogy a vállalat a szólásszabadság elkötelezett híve. Mindazonáltal hozzátette, hogy ők sem mártírok, azon tartalmakat, amelyek már törvényellenesnek minősülnek, ugyanúgy törölni fogják, mint mások.

Az ilyen törlések azon problémás tartalmakat érinthetik, amelyek nyilvánosak, és sok ember számára elérhetőek. Armstrong már korábban is szembement az amerikai Szilícium-völgyben uralkodó “progresszív cenzúrával” és kijelentette, hogy a Coinbase “apolitikus” szerveződés. Előrevetítette azonban, hogy sajnos egyes esetekben akkor is tartalomeltávolításra kényszerülhetnek, ha egy kulcsfontosságú partner (például egy fintech szolgáltató) megköveteli az adott tartalom eltávolítását.  A Coinbase vezérigazgatója ezzel az utolsó kijelentésével árnyalta a képet, hiszen ebből már korábban is volt komoly probléma, például, amikor a bankok szabotálni akarták az Onlyfans weboldalt.

Az eredeti poszt angol nyelven, teljes terjedelmében, itt érhető el.