A CoinMarketCap működési zavara az egekbe felverte a kriptók árfolyamait

A CoinMarketCap, a kriptovilág vezető adatszolgáltatója, programhibája valóságos káoszt robbantott ki a beruházók körében. Az történt ugyanis, hogy egy üzemzavar miatt a legtöbb kriptovaluta hihetetlen árfolyamnövekedést mutatott. Ez pedig azt eredményezte, hogy az adatközlő vállalat információira támaszkodó különböző platformok hamis adatokat közöltek. Ebből kifolyólag rengeteg ember hitte azt egy rövid ideig, hogy kriptomilliomos, sőt milliárdos lett. Sajnálatos módon az öröm nem tartott sokáig, mert a vállalat a lehető leggyorsabban ki is javította a problémát.

A CoinMarketCap technikai hibája, amely december 14-én következett be, csupán pár percig tartott, azonban rendkívüli boldogságot okozott számtalan egyénnek. Azonban a ráeszmélés, hogy az egész mindössze a rendszer meghibásodása volt, ugyanolyan gyorsan szegte szárnyát elképzeléseiknek.

A működési zavar egyébként billiós nagyságrendű értékeket eredményezett a legfelkapottabb kriptók esetében. A Bitcoin 850,867,136,053.72 dolláros árfolyamon mozgott, míg például az Ethereum 179,598,602,169.65 dollárt ért. Csakhogy nem pusztán a kriptovaluták vételára szökött a magasba, hanem a stabilcoinoké is. A USDC 42,042,904.73 dolláros csereértékkel büszkélkedhetett, a USDT pedig még ennél is többel, konkrétan 69,894,267.23 dolláros áron lehetett volna vásárolni belőle.

CoinMarketCap árfolyamok

Az árfolyamok efféle ingadozása komoly befolyást gyakorolt más kriptoszolgáltatást nyújtó vállalatokra is. A felhasználók több kriptovaluta tárca működéséért felelős cégnek jelezték a rendellenességet, amelyet saját tárcájuk egyenlegén észleltek. Ilyen módon jártak el sok weboldal esetében is, miután rájöttek a baj forrására. A felfordulás természetesen meglehetősen rossz színben tüntette fel a céget, ami nem volt jó hatással a CoinMarketCap hírnevére.

Azonban a Yahoo Finance éppen fordítottan reagált az esetre, ugyanis az oldalon a BTC árfolyama 30 000 dollárra zuhant vissza.

Ugyanakkor nem első ízben történt meg, hogy a CoinMarketCap rendszerében ilyen nagy horderejű probléma lépett fel. Ez év októberében hackertámadás érte a felületet, amely során több millió e-mail címet szivárogtattak ki.

Ezek a történések szerencsére nem okoztak szignifikáns változásokat az egyes kriptók árfolyamaiban. Így képesek voltak visszatérni korábbi vételárukhoz vagy kisvártatva korrigálni azt.