A Compound kriptokölcsönző szoftver működési elve

Az elmúlt időszakban egyre többször hallhattunk a Compoundról, amely egy, az Ethereum blokkláncon futó szoftver és amely kriptovaluta kölcsönöket tesz lehetővé. De a legfontosabb benne az, hogy teljesen decentralizált, tehát mindenféle közvetítők nélkül hozza össze a keresletet a kínálattal. És a kamatot sem a kölcsönt nyújtó felhasználó határozza meg, hanem egy algoritmus állapítja meg az elérhető kínálat és a kereslet függvényében. Fontos tudni, hogy jelenleg a Compound csak néhány kriptovalutát támogat és ezek nem az általunk legnépszerűbbnek gondolt coinok.

A Compound több súlyos buggal szembesült az utóbbi időben

Elérhető a kölcsönlehetőség DAI, ETH, USDC, ZRX, USDT vagy éppen a Brave nevével összefonódott BAT coinja esetén. Nagyon egyszerű a működési elv, befizetjük az általunk gondolt kriptovaluta mennyiséget, ami aztán elérhető lesz azok számára, akiknek kölcsönre van szükségük. Amint befizettünk, kapni fogunk egy új kriptovalutát, az ún. cTokent, ez képviseli az általunk befizetett összeget. És utána ez a cToken is kereskedhető, de az fontos, hogy kizárólag csak arra a kriptovalutára váltható be, amiért cserébe kapta a felhasználó. Továbbá a befizetésért cserébe a Compound saját natív tokenjét, a COMP tokent is jutalomként adja. A megkeresett kamatot is a befizetés kriptovalutájában kapjuk majd.

Compound

Bár talán Magyarországon még kevésbé ismert a rendszer, 2020-ban 500 millió dollárnál is több kriptovaluta volt zárolva benne. Nem is olyan régen, 2018-ban alapította egy amerikai közgazdász, majd szépen lassan kezdett el fejlődni és ismertségre szert tenni. Az első kockázati tőkebevonási körben (Series A), közel 25 millió dollárnyi befektetésre tett szert. Viszont nem is olyan régen több súlyos bug bukkant fel a Compoundban, amely miatt egyszer például 90 millió dollárt osztott szét a rendszer a felhasználók között. És bár az alapító ennek visszafizetését kérte, a felhasználók csekély része tett így. Ezek a súlyos hibák felvetettek kérdéseket a Compound biztonságát illetően és biztosan visszavetette valamelyest a népszerűségének növekedését.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük