Egy sebezhetőség miatt a Cosmos ökoszisztémája is veszélybe került

A Cosmos ökoszisztéma egymáshoz kapcsolódó, egymással együttműködő applikáció specifikus blokklánc protokollok hálózata. A Cosmos blokkláncai az ún. IBC protokoll segítségével kommunikálnak egymással, ez a blokkláncok közötti kommunikációs protokoll. Jelenleg 51 blokklánc van a Cosmos ökoszisztémában, amelyek támogatják az IBC protokollt. Ilyenek például a Cosmos Hub, az Osmosis, a Cronos vagy éppen a Sifchain.

A Cosmos biztonsági frissítés már meg is érkezett

A Cosmos hivatalos oldala szerint az összes IBC lánc teljes piaci kapitalizációja a 8 milliárd dollárt is meghaladja. Korábban egyébként már más ismertebb láncok is integrálták az IBC-t, a legismertebb ezek közül a Luna Classic. De ezen nagyobb láncok aztán kiszálltak az integrációból. Most arról szólnak a hírek, hogy a Cosmos fejlesztők felfedeztek egy kritikus sebezhetőséget az ökoszisztémában. Az egyik alapító, Ethan Buchman szerint ennek következtében az összes IBC-t használó blokklánc veszélybe került. A felfedezés a múlt heti, BNB Smart Chaint érintő támadás után érkezett.

A támadás után döntött úgy a fejlesztői csapat, hogy biztonsági ellenőrzést futtatnak, különös tekintettel arra, hogy a BNB a Cosmost használja, mint architektúra. Buchman egy blogposztban értesítette a közösséget a sebezhetőségről és nem sokkal később, pénteken már ki is adtak egy nyilvános frissítést. Az összes IBC-vel érintett blokkláncnak kötelező felraknia a frissítést. A frissítés bejelentésében arról is szó esett, hogy valószínűleg a Cosmos láncok validátorok le fogják állítani a hálózatokat a frissítés folyamata során. Összességében tehát elmondható, hogy sikerült időben kiszúrni a hibát és már a javítás is elkészült. Viszont ez is mutatja, hogy még mindig rengeteg sebezhetőség lehet a különféle hálózatokon.