A Crypto.com és a véletlenül kiutalt 10,5 millió dollár története folytatódik

Mint arról nem is olyan rég írtunk, a világ egyik legnagyobb kriptotőzsdéjének számító Crypto.com 2021 májusában véletlenül 10,5 millió ausztrál dollárt utalt át egy Melbourneben élő nőnek, akinek eredetileg 100 dollár visszatérítést kellett volna kapnia. A nő és férje azonban elszórta a pénzt, amit viszont a kriptováltó követel vissza. 

Most az ausztrál pár bíróság elé állt, de vallomásukkal hamar kiverték a biztosítékot, ugyanis azt állították, hogy azért költötték el a Crypto.com által tévesen elutalt összeget, mert azt hitték, hogy egy versenyen nyerték.

Thevamanogari Manivel és férje, Jatinder Singh a Victoria Szövetségi Állam Legfelsőbb Bírósága előtt került, miután a párt lopással vádolták meg. A nő és a férfi is ártatlannak vallotta magát a felhozott vádakkal szemben. A védelem szerint a nő férje azt hitte, hogy a Crypto.com szervezésében egy versenyen nyertek. A Crypto.com megfelelőségi tisztviselője, Michi Chan Fores a bíróságnak elmondta, hogy a probléma abból adódott, hogy egy Bulgáriában dolgozó alkalmazott hibás adatokat írt be egy Excel-táblázatba. A cég csak egy decemberi ellenőrzés során jött rá a hibára.

Maga a Crypto.com-fiók a férfié volt, de a pénz a felesége bankszámlájára érkezett, mivel a férfi az ő bankkártyáit használta többször is kriptovásárlásra.

A vádlott férfi állítja, hogy korábban értesítést kapott a kriptotőzsdétől egy nyereményjátékról. Fores, a tőzsde embere viszont tagadta egy ilyen verseny létezését, majd felvázolta, hogy a Crypto.com nem küldött semmilyen értesítést a felhasználóknak hasonló eseményről, pláne nem ekkora összegben.

A nőt lopással vádolják, amiért a bankszámlájáról felvette a pénzt, valamint gondatlanságból elkövetett bűncselekményből származó jövedelemmel való üzérkedéssel és az országból való szökési kísérlettel.

A nő márciusban le akart lépni Ausztráliából

Márciusban Manivelt letartóztatták a melbourne-i repülőtéren, miután állítólag nagyjából 11 000 dollárral próbált Malajziába repülni. A legutóbbi tárgyaláson szigorú feltételek mellett óvadék ellenében szabadlábra helyezték, de le kellett adnia az útlevelét, és megtiltották neki, hogy bárhová elutazzon.

Manivel ügyvédje azzal érvelt, hogy nem tudott arról, hogy büntetőeljárást indítanak ellene, amikor Malajziába akart repülni. A férfit elsősorban lopással vádolják, amiért kivette a Crypto.com pénzét a bankból. Manivel és Singh november 8-án ismét a bírók elé állnak.

Egy rendőr elmondta a bíróságnak, hogy a pénzből állítólag négy házat, járműveket, rokonoknak szánt ajándékokat, művészeti alkotásokat és néhány bútort vásároltak, míg 4 millió ausztrál dollárt egy malajziai bankszámlára utaltak át.

A négy házuk között volt egy 1,35 millió dollár értékű, öt hálószobás ingatlan Craigieburnben, amellyel kapcsolatban a Bíróság azonnal elrendelte, hogy el kell adni, és a pénzt vissza kell adni a Crypto.com-nak.

Jelen állás szerint eddig körülbelül 7 millió dollárt fizettek vissza, 3 millió dollárral még nem tudtak elszámolni. A hírek szerint polgári peres eljárás folyik az ingatlanok eladására és a fennmaradó pénzösszegek visszaszerzésére.