A Cseh Nemzeti Bank tízszeresére tervezi növelni aranytartalékait

A Cseh Nemzeti Bank (CNB) új elnöke, Aleš Michl elmondta, hogy a jelenlegi 11 tonnáról 100 tonnára, majdnem tízszeresére tervezi növelni az intézmény aranytartalékait. Michl azt is kiemelte, hogy fel fogja kérni a bank devizatartalékokat kezelő csapatát, hogy részvényekbe fektessenek.

A CNB részvényállományának növelése

A Cseh Nemzeti Bank (CNB) leendő elnöke, Aleš Michl szerint az arany jó a diverzifikációra. Ugyanis “nulla a korrelációja a részvényekkel“. Ezért az ő irányítása alatt reméli, hogy a jelenlegi 11 tonnáról 100 tonnára vagy még többre növelheti az aranyban tartott állományt. Ez azonban fokozatosan fog megtörténni, mondta a hivatalba lépő új elnök, aki július 1-jén kezdi meg hatéves jegybank elnöki megbízatását.

Ezzel a tervvel, amely szerint a bank aranyállománya csaknem tízszeresére nő, a CNB új vezetője – ahogy egy jelentés megjegyezte – látszólag más európai központi bankok nyomdokaiba lép. Ezek a központi bankok hazatelepítették az aranykészleteket, vagy több tonna új aranyat vásároltak. A magyar jegybank például 2018-ban hozta nyilvánosságra, hogy tízszeresére növelte aranykészletét, míg a lengyel jegybank a hírek szerint 2019-ben növelte jelentősen az aranytartalékait.

Eközben az Ekonom című cseh üzleti lapnak adott interjújában Michl azt is kifejtette, hogy javasolni fogja a központi bank kereskedelmi részvényekben való részesedésének a jelenlegi 16 százalékról legalább 20 százalékra való növelését. Úgy érvelt, hogy Svájc és Izrael központi bankjai és a nagy állami szuverén vagyonalapok már elkezdték a nagy mennyiségű részvényvásárlásokat.

Ales Michl
Ales Michl, a Cseh Nemzeti Bank új elnöke

Nyereséges legyen a Cseh Nemzeti Bank

A devizatartalékok kezelésével kapcsolatban Michl elmondta, hogy arra fogja ösztönözni a vezetőséget, hogy a tartalékokat részvényekbe fektesse. Amikor a tartalékok ilyen módon történő felhasználásának kockázatairól kérdezték, Michl így válaszolt:
Igen, a hozamok volatilitása ilyenkor nagyobb lenne – ez a kockázat. De hosszú távon a várható hozam is magasabb lenne. Michal Škoda és Tomáš Adam jegybanki kollégáinkkal együtt egy kutatási projekt keretében megpróbáljuk kiszámítani ezt a kockázatot. Az én vízióm az, hogy a CNB hosszú távon nyereséges legyen.”

Michl hozzátette, hogy célja, hogy a CNB eszközeinek várható hozama meghaladja a központi bank kötelezettségeinek költségét. Elmondása szerint a CNB mérlege és eredménykimutatása mások számára jelentéktelennek tűnhet, de számára fontos.

Amint a CNB pozitív hozamot kezd elérni, a keletkezett nyereséget “a tartalékalap és a nyereségből létrehozott egyéb alapok feltöltésére” fogják fordítani. A többletnyereséget pedig az állami költségvetésbe fogják utalni, emelte ki Michl.