A “csendes” fizetésekkel még titkosabbak lehetnek a bitcoin tranzakciók

Már elég régóta van terítéken az a kérdés a bitcoin hálózatának vonatkozásában, hogyan lehetne még jobban titkosítani a tranzakciókat és a résztvevő felek adatait. A Dél-Koreában élő és a Twitteren közel 7000 követővel bíró kriptofanatikus, Ruben Somsen nemrégiben közzétette javaslatát a titkosítási szint növelésére. Ez a “csendes fizetések” avagy a silent fizetések koncepciója.

Így működnek a “csendes” fizetések

Ez a javaslat alapvetően már nem használja a bitcoin hálózatot üzenetközvetítő rétegként és nem is kell interakcióba lépnie egymással a küldőnek és a fogadónak. Az egyetlen dolog, aminek történnie kell, az az, hogy a fogadó fél generál és nyilvánosan megoszt egy “csendes” fizetési címet. Ezután a küldő fog egy nyilvános kulcsot (UTXO) a fizetéshez, majd az általa is ismert kód segítségével visszafejti a “csendes” fizetési címet és az így létrejött nyilvános címre küldi a coinokat. Ezután a fogadó úgy fogja érzékelni a fizetést, hogy minden tranzakciót leszkennel a láncon. Hasonlít a javaslat a BIP47 koncepciójához, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy újrahasználható fizetési kódokat hozzanak létre. Ezeket aztán mások arra használhatnak, hogy nyilvános címeket hozzanak létre, amelyek azonban csak a küldő és fogadó számára lesznek ismertek. Így még inkább titkosított módon kaphatja meg a fogadó a bitcoinját.

Twitter

Alapvetően a BIP47 koncepcióját Somsen annyiban módosította, hogy már nincs szükség OP_RETURN üzenetekre, amelyek a BIP47 esetén növelték az átlagos bitcoin tranzakcióhoz szükséges adatok mennyiségét. Somsen javaslatánál már nincs szükség extra adatokra, viszont megjelenik egy elég masszív szkennelési követelmény a tárca szoftverétől. Ha nagyon leegyszerűsítjük a “csendes” fizetések javaslatát, akkor a küldők az UTXO privát kulcs segítségével létrehoznak egy új nyilvános címet, amelyre elküldik a bitcoint. Innen gyűjti majd be a csendes fizetési címe segítségével a fizetést a fogadó. A fő feltétele ennek leginkább az, hogy a tárcaszoftver fejlesztők is támogassák ezt az elméletet. Innentől kezdve aztán szinte teljesen anonim tranzakciók érhetőek el a bitcoin lánca esetén is. Ma már egyébként meg is történt az első ilyen csendes fizetés a Signet nevet viselő bitcoin testneten. Bár mivel csendes fizetés volt, nem is tudjuk, hogy ez volt-e az első.